top of page

Érdekessé teszi azt, amit egy tankönyvben viszolyogva átugranál

"Ez a könyv azért érdekelt nagyon, mert még sosem olvastam olyan regényt, amelynek az íróját ismertem személyesen. Nógrádi Gergely ugyanis kántor abban a zsinagógában, ahova járok." - Jázmin elolvasta Nógrádi Gergely új könyvét, és megírta, mit gondolt róla.A történet az 1200-as évek elején játszódik. Amikor a magyarok királya, Imre haldoklik, fiát, az ötéves Lászlót koronáztatja meg. Öccse, András és annak felesége, a német származású, velejéig gonosz asszony, Gertrúd ezt nem nézik jó szemmel. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kis László ne tudja követni az apja által kijelölt utat. Bérgyilkost fogadnak, emberkereskedőkkel próbálják elfogatni, és a neki járó pénzt is lefoglalják előle. Szerencsére, a gyermekkirálynak és anyjának, Konstancia királynénak vannak pártfogóik. A nemes, és nagylelkű Bánk bán hűséges embereivel, és az erdő titokzatos vándora, a rettenthetetlen Brunar, mindenben segítségükre sietnek. Bánk hitvese, a gyönyörű és fiatal Melinda, próbálja tartani a lelket Konstanciában, ami meglehetősen nehéz, ha a férjed, aki az ország irányítója, meghal, és a sógorod az őrült feleségével minden áron véget akar vetni a védtelen gyermeked életének. Eközben, Mortinfern ura, a meglehetősen becsvágyó, és gyáva Ardon gróf meg akarja kaparintani a Pilis erdejében lapuló, mágikus, jövőbe látó Tükröt. Azonban megszerzése nem egyszerű. A Mirrén-rengeteget ugyanis furcsa, törpeszerű lényeg őrzik, akik akárkivel szembeszállnak, ha a misztikus tárgy védelméről van szó.

A történetben minden benne van, ami egy izgalmas regényhez kell. Hősies, jószívű karakterek, gonosz, megátalkodott szereplők, vérontás, kaland, és a végén persze, a gonosz elnyeri méltó büntetését. A könyv tizenhat pluszos, ami szerintem egyáltalán nem túlzás, mivel a történetben csonkítástól a megerőszakoláson át, az áldozathibáztatásig minden benne van. De az ilyen elemek nélkül a történet nem lenne más, csupán egy mese kisgyerekeknek. Nagyon tetszett, hogy a könyv a középkor brutalitását ugyanúgy megmutatta, mint azt, hogy hogyan lehet a történelmet természetfeletti szálakkal izgalmasabbá tenni.

Nógrádi Gergely


A középkor nem a kedvenc történelmi korszakom, de ez a regény egy egészen új nézőpontból közelíti meg az egészet. A mágikus lényekkel és a szerethető karakterekkel érdekessé teszi azt, amit egy tankönyvben viszolyogva átugranál. Viszont, ha mindened a történelem, és különösen a magyar múlt eseményiért vagy oda, akkor ez a könyv tökéletes választás.


Gönczi Jázmin


Cím: Brunar - A Mirrén titka

Szerző: Nógrádi Gergely

Kiadó: Menő Könyvek

Sorozat: Brunar

Oldalak száma: 448

Megjelenés: 2021. augusztus 23.

Kötés: Keménytáblás

ISBN: 9789635840458

Méret: 225 mm x 150 mm x 38 mm

bottom of page