top of page

A hét dala – Troye Sivan: Talk Me Down


Ha még nem ismernéd a húsz éves ausztrál srácot, kezdd a rajongást azzal, hogy megnézed ezt a videót. A Talk Me Down című dalt a gyerekkori legjobb barátjának írta, aki egyben az exe is – mint a hivatalos klipből kiderül, azért nincsenek már együtt, mert a fiú úgy döntött, nem akar coming outolni, sőt, már van egy barátnője is. A klip egy videótrilógia befejező része egyébként, a sorozatot majd itt kezdd el nézni, aztán jöhet a második rész is.

És akkor egy kicsit bővebben Troye-ról: a Perthben élő fiú 13 évesen indított egy YouTube-csatornát, ahová iszonyú vicces és kreatív videókat posztolt, mindenféléről, ami egy világra kíváncsi, lelkes és kicsit geek kamaszt érdekelhet. Voltak köztük kihívások, filmajánlók, bemutatott néhány humoros jelmezötletet halloweeni bulihoz és arra is adott tippeket, hogy élje le az ember az életét örökre magányos szingliként. Néha jelentkezett cover-dalokkal is (Amy Winehouse-t és Eric Claptont is hátborzongatóan jól ad elő!), majd amikor elolvasta John Green könyvét, a Csillagainkban a hibát (ez még az őrült hype előtt történt), úgy döntött, ír egy dalt a rákban haldokló tini párról – és meglátogat egy ausztrál gyerekonkológiát, ahol klipet is forgat hozzá. Na ezt ide be is tesszük:

A gyönyörű szám hamar bejárta a világot, iTunes-on is lehetett kapni (a bevétel 100%-a a kórház onkológiai osztályának ment), és még maga John Green is felfigyelt rá. Ettől kezdve nem volt megállás: Green kampányt indított, hogy Troye dala kerüljön be a Csillagainkban a hiba-filmbe (sajnos nem került be), a srác YouTube-feliratkozói pedig átlépték az egymilliós álomhatárt. Most 3,8 millióan követik a videómegosztón, 3,3 millióan Twitteren, Instán pedig ugyanennyien. Azért ez elég kemény, nem?

Pedig Troye mindeközben hozott egy merész döntést is: amikor megkeresték az EMI-től egy lemezszerződéssel, még a papírok aláírása előtt posztolt egy olyan videót, amiben coming outolt. Úgy érezte, hogy mivel mindig is őszinte volt a videóiban és az egyéb posztjaiban, nem hallgathatja el azt sem, hogy meleg. Kicsit félt, hogy mit szólnak majd a kiadóban, akarnak-e vele ezután is dolgozni, de a videó megjelenése után egy nappal felhívták az EMI-től, hogy gratuláljanak neki, sőt még virágot és lufikat is küldtek neki futárral! Az első Troye Sivan-lemez tavaly decemberben jött ki és a srác épp most nyomja a világkörüli turnéját (májusban Bécsben is fellép!). És ami a legjobb az egész történetben: Troye példája végérvényesen bebizonyította, hogy Matt Damonnak nem volt igaza, amikor tavaly azt nyilatkozta, hogy nem tesz jót a sztároknak a coming out. Az ausztrál fiúért ugyanis ugyanúgy rajonganak a lányok, mint az előbújása előtt, elég csak megnézni a live-videóit, hogy lássuk, mennyire nincs köze a szexuális identitásnak ahhoz, mennyire képes valaki inspirálni, megmozgatni és erőt adni BÁRKINEK.

bottom of page