top of page

4 hősnő, akiből erőt meríthetsz


Mondták már neked, hogy úgy harcolsz, mint egy lány? Ahelyett, hogy sértésnek vennéd, gondolj azokra a hősnőkre, akik soha nem futamodnának meg egy ilyen mondat hallatán. Bármilyen szintű kihívással is nézzenek szembe, mindig tudják, hogy mi a legerősebb fegyverük, és nem félnek használni.

Hermione Granger (Harry Potter)

Hermione sokszor tudálékosak tűnhet, és talán néhány olvasót és filmnézőt idegesített a folytonos okoskodása, ám a kitartása és szorgalma földöntúli. Egy pillanatig sem szégyelli, hogy szeret tanulni és olvasni, és azt sem, hogy mindig tudja a választ az összes létező tanár összes létező kérdésére. Helyzeti hátrányból indult, mivel nem rendelkezett varázsló felmenőkkel, ezért dupla erőbedobással teper, hogy elismerjék a képességeit.

Időnyerővel persze valamivel könnyebb...

Blair Waldorf (Gossip Girl)

Lehet vitatkozni azon, hogy Blair vagy Serena-e a kedvencünk a Gossip Girlből, de az biztos, hogy Blair tudja mit akar, és nem fél tenni azért, hogy megszerezze azt. A módszerei időnként hagynak kívánnivalót maguk után, viszont bármilyen mesés környezetben él, tisztában van azzal, hogy igazán csak saját magára számíthat. Nem akar senkitől függni, és nem hagyja, hogy mások határozzák meg, hogy ki ő.

Elizabeth Bennet (Büszkeség és balítélet)

Lizzie nem ragadt le a “Melyik ruhámat vegyem fel a bálba”-kérdésnél. Ha így tett volna, egyrészt nem születhetett volna meg a Büszkeség és balítélet (vagy legalábbis nem vált volna ennyire népszerűvé), másrészt a tartózkodóan arrogáns, de közben mégis vonzó és belül csupaszív Mr. Darcy sem szeretett volna belé. Elizabeth a 18. századi átlagos nőt meghazudtolva villogtatja éles eszét, a nyelve kissé csípős, a férfiak pedig nehezen tudnának mit kezdeni ma is a különös természetével, de ő azokra ügyet sem vet, akik csak kötelező kellékként tekintenek a nőkre. Rendben, kicsit korán ítélkezik mások felett, de nem lehet mindenki egyszerre okos és jó emberismerő.

Elle Woods (Doktor Szöszi)

Ha már szóba került a balítélet, ne feledkezzünk meg erről a szőke jogászpalántáról, aki nem csupán pink színű illatosított papírra vetett önéletrajzával és táskában hordozott csivavájával hódít. Elle tudja, hogy a különlegese csinos külső és az ész megfér egymás mellett, és akkor sem adja fel önmagát, amikor mindenki megkérdőjelezi az értelmi szintjét. Okos, kitartó és bármikor lehet rá számítani, az optimizmusa pedig különösen irigylésre méltó.

bottom of page