top of page

5 probléma, amit csak egy könyvmoly érthet


Nem mindenki szeret olvasni, ezért egy könyvmoly számára már az is problémás lehet, hogy megértesse a környezetével, hogy egyes jelenségek miért okoznak neki akkora gondot. Túl sok könyv, túl kevés idő? Spoilerveszély az interneten? Book hangover? Egy végtelen hosszú listából most kiragadtuk azokat a problémákat, amelyekkel a leginkább tudunk azonosulni.

1. Túl meleg van ahhoz, hogy egy pokrócba bugyolálva kucorogj az olvasós fotelodban egy bögre teával

Nem mintha nem várnánk a madárcsicsergős-napsütéses jó időt, de nyilvánvaló, hogy nincs idillibb annál, mint amikor az eső kopog az ablakon, te pedig bent ülsz a meleg szobában egy forró ital és az aktuális olvasmányod társaságában, és teljesen megfeledkezel a külvilágról. A képet még tarkíthatjuk az ablakban szundikáló macskával/kutyával, kandallóban pattogó tűzzel, de ez már annyira tökéletes, hogy szinte giccses, úgyhogy maradjunk a fix könyv-pokróc-fotel-tea-eső kombinációnál.

2. A “Hogy tudsz ennyit olvasni?”-kérdés

Sok kérdés idegesíti a könyvmolyokat, de ez az egyik legbosszantóbb, mert úgy próbál beállítani minket, mintha a könyveken kívül nem is lenne életünk. Pedig az olvasás nem egy szuperképesség, és időmilliomosnak sem kell lenni ahhoz, hogy szép számú könyvet olvassunk el. Reggel és délután egy kicsit a buszon/metrón/bárhol, vagy este lefekvés előtt. Vagy bármikor, amikor kedved tartja.

3. Már megint sorozat???

Félreértés ne essék, rengeteg szuper sorozatot olvastunk mi is, és kimondottan örülünk annak, hogy a jó regények nem érnek véget az első könyv utolsó oldalán, de egyes sorozatok esetében annyira nyilvánvaló, hogy még 2-3 bőrt akarnak lehúzni egy olyan történetről, ami bőven ki tudott teljesedni egyetlen részben is. A ló túlsó oldala persze az, amikor zokogva tartjuk a kezünkben az épp befejezett és imádott könyvet, mert tudjuk, hogy nincs folytatása.

4. Amikor nem értik az irodalmi utalásaidat

Rád is néztek már furcsán, amikor felkiáltottál, hogy “Capitulatus!” vagy amikor épp a kedvenc regényhősödre tettél utalást? Egy ideális világban mindenki értené ezeket a mondatokat, így viszont megmaradnak belső poénoknak könyvmoly és könyvmoly között.

5. A Túl Hosszú Várólista

Ami egyre csak hosszabb lesz, hiába olvasol őrült tempóban. Iszonyatosan sok könyv jelenik meg már magyarul is, nyilván mind kell azonnal, közben haladni kéne a régi várólista-elemekkel és a megkezdett sorozatok folytatásaival, aztán olvasni kéne néhány klasszikust is. Esélytelen, hogy ennek valaha a végére érj? Gondolj arra, hogy mindig lesz mit olvasnod, és biztos a polcodon is mindig lesz olyan olvasatlan könyv, ami arra vár, hogy levedd végre onnan.

bottom of page