top of page

3 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt megnézed a filmet


Persze, tudjuk, sokak szerint mindig jobb a könyv, mint a film, pedig nem: ott van mondjuk a Száll a kakukk fészkére, a Mechanikus narancs, vagy az örök kedvenc, a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van, ezek mind sokkal jobbak a vásznon, mint papíron! Idén egy rakás jó könyvből készül filmváltozat, érdemes ezeket még most elkezdeni olvasni – hogy aztán össze tudjuk hasonlítani, melyik a jobb!

Büszkeség és balítélet meg a zombik

„Ha esetleg Mr. Darcy is megfertőződne, vajon Elizabethben lenne annyi lélekjelenlét, hogy lefejezi?”

Vajon van olyan történet, amit ne lehetne feldobni egy nagy csapat zombival? Valószínűleg nincs, és a Büszkeség és balítélet sem tartozik azok közé.

Az újraírt, zombikkal dúsított romantikus történet 2009-ben látott napvilágot és indult hódító útjára. Az eredeti történet minden bája visszatér: Mrs. Bennetnek most is az a legfőbb vágya, hogy kiházasítsa minden lányát, a férfikarakterek ezúttal is titokzatosak és ellenállhatatlanok, Liz még mindig éles nyelvű és makacs, csak most épp mindent ellepnek a zombik. A könyv világában nem az számít erénynek, ha valaki szépen zongorázik vagy hímez, hanem ha többféle fegyert forgat, és nem azért utálják az esőt, mert megfázhatnak séta közben, hanem mert a nedves földből könnyebben előmásznak a holtak. Külön jó hír Tónok harca-fanoknak: a filmben két Lannister is szerepel, Charles Dance és Lena Headey!

Könyv: Jane Austen, Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik, Athenaeum

A film trailere:

Válaszúton

„Ha a beszélgetést tekintjük a dalszövegnek, a nevetést a zenének, az együtt töltött időből így lesz sláger, amelyet bármikor szívesen meghallgatunk, anélkül, hogy megunnánk.”

Igen, egy újabb Nicholas Sparks, akit bármennyire is próbál nem szeretni az ember, akkor is letölti otthon titokban a legutóbbi romantikus könyve alapján készült filmet, aztán keservesen zokogva végignézi. A Válaszúton sok mindenben hasonlít Sparks korábbi sztorijaira: itt is két olyan ember szeret egymásba, akiknek nem kellene (foglalt lány, aki eljegyzésre vár és nagymenő új szomszédfiú), itt is van halálközeli élmény (már ha a kómát élménynek lehet nevezni), és szívettépő vallomások, sok-sok sírás és színpadra illő nagy jelenetek. Nem baj, néha ez is kell, ne mondja senki, hogy nem esik jól néha megnézni (szigorúan egyedül vagy legjobb barátnővel, meg egy százas zsepivel) a Szerelmünk lapjait, A szerencsecsillagot vagy Az utolsó dalt – pláne, ha olyan színészek szerepelnek benne, mint Benjamin Walker (Abraham Lincoln, a vámpírvadász; A tenger szívében) és Tom Welling (Smallville).

Könyv: Nicholas Sparks: Válaszúton, General Press

A film trailere:

Alice Tükörországban

„No és most vajon melyik útjelző táblát kövessem? Erre a kérdésre nem volt nehéz a válasz, mert csak egy út volt, és mindkét jelzőtábla arrafelé mutatott.”

Ez is egy klasszikus történet, ráadásul olyan, amit biztos, hogy mindenki imád majd, akit vonz a viktoriánus stílus és az abszurd humor. Az Alice Csodaországban folytatása, amelyet a sokak szerint nagyon gyanús, de iszonyú tehetséges oxfordi matematikus, Lewis Carroll írt 1872-ben írt (és hogy miért gyanús? Nos, állítólag nem csak kártyázni szeretett a dékán lányával, akiről Alice-t mintázta, de ezt most hagyjuk). A történet legutóbbi filmváltozatát Tim Burton rendezte, és a főbb szerepekben Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway és Helena Bonham Carter volt látható, akik a folytatásban is visszatérnek. Az új rendező viszont James Bobin, aki (ha a film előzetesének hihetünk) állati dolgokat hozott össze ebben a filmben.

Könyv: Lewis Carroll: Alice Tükörországban

A film trailere:

bottom of page