top of page

Útikalauz könyvgeekeknek


Te is azok közé tartozol, akik Londonba a Harry Potter-helyszínek, Virginia Woolf lakása és a Sherlock-múzeum miatt utazik, Párizsban azokat a helyeket keresi fel, amelyekről A Da Vinci-kódban olvasott, Oxforban pedig hetekig el tudna nézelődni, mivel C.S Lewis, J.R.R. Tolkien, Lewis Carroll és Philip Pullman is itt élt és alkotott? Akkor tetszeni fognak ezek a könyves álomúticélok is!

Ashdown Forest – Micimackó

A.A. Milne és a fia, Christopher ebben a kelet-sussexi erdőben játszottak a mackóval, a nyuszival, a malackával és a többi puha állatfigurával, akiknek történetei később a Micimackóval váltak halhatatlanná.

Az igazi Százholdas Pagony alig 50 kilométerre fekszik Londondontól: a hatfieldi Cotchford Farmon és környékén megtalálod a kis patakon átívelő hidat, Micimackó és Malacka házát, sőt, még az Északi-sarkot is (már ahogyan a csekélyértelmű medvebocsék elképzelték)!

Bath – a Jane Austen-paradicsom

Jane Austen öt évig élt az angol fürdővárosban és itt játszódik a Meggyőző érvek és A klastrom titka című regénye is. Bónusz: a közeli Lacockban forgatta a BBC stábja a Büszkeség és balítélet több jelenetét (a városka teljesen olyan ma is, mint Meryton).

Lacock amúgy Godrick's Hollow-ra is nagyon emlékeztet: nem véletlen, mivel itt vették fel a Harry Potter és a Halál ereklyéi I több jelenetét is.

És ha már Lacock: a helyi apátságban forgatták a Philippa Gregory regénye alapján készített A másik Boleyn című filmet is.

Segesvár – Drakula

Bram Stoker ugyan soha nem járt gyönyörű erdélyi városban, de mivel a regényében szereplő gróf, akit a havasföldi vajda, Vlad Dracul fia, Vlad Tepes ihletett, itt született, élt és uralkodott, Segesvár a vámpírrajongók zarándokhelyévé vált.

Segesváron a mai napig megmaradt az egy kilométer hosszú várfalon belüli középkori városnegyed, a véreskezű Tepes szülőházában ma egy klasszikus erdélyi étterem működik, a mesébe illő, gótikus Törcsvári kastélyban pedig, ahol a kegyetlen gróf raboskodott, hátborzongató múzeumot alakítottak ki.

Stockholm – A tetovált lány

A svéd fővárosba annyian látogatnak el Stieg Larsson könyvsorozata miatt, hogy már külön túrákat szerveznek nekik. A túra során megnézik Mikael Blomkvist lakását a Bellmansgatanon,

a Mellqvist Kaffebárt

és persze a legendás, száz éves Kvarnen bárt is, ahol Lisbeth Salamander szeret lógni a feminista barátnőivel (és ahol a női mosdóban duplavécét is kialakítottak, hogy akkor is tudjanak beszélgetni a csajok, ha épp a nagy dolgukat végzik).

Gili Meno – Ízek, imák, szerelmek

Igen, ez az a kis indonéz sziget, ahol Elizabeth Gilbert, egy éves világkörüli spirituális utazása után megtalálta végre önmagát és nyitottá vált a szerelemre. A sziget minden pontjáról látni az óceánt, és olyan csönd van, mint sehol, ugyanis nem közlekednek kocsik.

Ha már ide vetődnél valami csoda folytán, nézd meg Ubudot is, Bali egyik legidillibb városkáját, ahol az írónő a rizsteraszok, a rengeteg hindutemplom és a közeli vulkán környezetében életében először igazán a boldognak érezte magát.

Képek: Kathryn Aalto, Erik G. Svensson, izibel1.deviantart.com, bran-castle.com

bottom of page