top of page

4 hazugság, amelyet minden könyvfüggő ismer


Annak, aki beiratja a hat éves húgát is a könyvtárba, csak hogy még tíz könyvet hozhasson ki önmagának (köszi, Fruzsi!) és akinek a molyos várólistáján több mint ötven regény sorakozik, egyszerűen nem tudja kikerülni, hogy a súlyos függősége miatt átverjen másokat. Ezeket a hazugságokat talán te is testközelből ismered (mert mi – nagy vallomás következik – igen).

“Ó, igen, azt én is olvastam!”

Mennyire ciki már beismerni, hogy semmit nem olvastál végig Prousttól, sőt, valójában Dosztojevszkijtől sem? Ha ezt bevallanád a sznob ismerőseidnek, el sem hinnék, hogy igazi irodalomkevdelő vagy. Pedig belekezdtél legalább háromszor a Finnegan ébredésébe is, de most komolyan, ki az, aki inkább ezeket olvassa, amikor minden hónapban annyi izgalmas e-könyv körül föl a netre és amikor olyan jó újraolvasni a Harry Pottert, a Geek Girlt, a kedvenc Agatha Christie-ket és a Lélektársak-sorozatot... ugye?

“Sajnos ma más dolgom van!”

Péntek estére elhívtak egy xbox-os házibuliba, de természetesen most is kihúzod magad egy jó kis kifogással – és megpróbálod elhitetni az ismerőseiddel, hogy tényleg átugrik hozzád egy barátnőd, akit most hagyott el a pasija, és csak te tudod megvigasztalni. Aki ismer, úgyis tudja, hogy megint a kádban töltöd az estédet, narancsos habfürdős meleg vízben, egy nagy pohár irsai olivérrel és egy Nicholas Sparks-regénnyel... Mert javíthatatlan epikuerista vagy, és nem is bánod.

“Csak még egy oldalt...”

Ó, ezzel még önmagad is szoktad is hitegetni, igaz? “Csak még egy rövid fejezet, aztán tényleg lekapcsolom a villanyt és kialszom magam!” Aztán persze jön valami nagyon izgalmas csavar a történetben, ami miatt muszáj még tovább fenn maradni – és aztán még egy meg még egy, szóval ismét kiírhatod Goodreadsre hajnali ötkor, hogy “egy nap alatt végeztem vele, letehetetlen könyv!” Ami azért durva, mert ez megint egy több mint 350 oldalas regény volt... Sebaj, sokkal jobban esik az alvás egy regény befejezése után!

“Jaaa, ez ajándékba lesz!”

Neked is ég az arcod, amikor az ünnepek közeledtével elmész a könyvesboltba – és két tele szatyorral jössz ki, amiben egyetlen ajándék sincs? Ez talán a legrosszabb hazugság mind közül: és nem csak azért, mert elköltötted az összes félretett pénzedet, hanem mert a végén, amikor otthon nekiülsz csomagolni, muszáj vagy feláldozni néhány kedvenc regényedet, mivel nincs másod, amit adhatnál. És tudjuk, online rendelésnél sem tudod kikerülni ezt a csapdát... Hát, nem könnyű egy könyvmoly élete, na!

bottom of page