top of page

A kedvenc lefordíthatatlan szavunk: a hygge


Érezted már úgy, hogy tökéletesen kerek a világ, amikor a meleg szobából nézted a hóesést? Vagy amikor a barátaiddal végigbeszélgetted az estét néhány pohár ital vagy finom ételek mellett? Esetleg karácsonykor, mézeskalács-sütés közben, ahogy a fűszer illata átmelegítette a lelkedet?

Ha igen, akkor te már tudod, mi az a hygge.

A hygge egy olyan dán szó, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért Dániában élnek a legboldogabb emberek a világon. A legdélibb skandináv államban hosszú a tél, és ilyenkor előfordul, hogy a nap jelentős részében, akár 17 órán keresztül sötét van, a hidegről nem is beszélve. A dánok azonban nem alszanak téli álmot, ilyenkor is igyekeznek örömet és melegséget csempészni a mindennapjaikba. Mindezt varázslatos könnyedséggel teszik, elég néhány gyertya, egy bögre forralt bor, egy jó könyv vagy azoknak az embereknek a társasága, akiket szeretnek; ezekre az élményekre használják ezt a szót. A hygge meghittség, boldogság, nyugalom, feltöltődés.

Az olvasás és a hygge

Egyedül is meg lehet élni ezt a hangulatot, például olvasás közben. Egyes embereknek nyugodt környezetre van szükségük ahhoz, hogy igazán bele tudjon mélyedni az aktuális olvasmányukba. Ha van kedved hozzá, te is kialakíthatsz magadnak egy kis olvasósarkot vagy egy minikönyvtárat. Amikor korán sötétedik, feldobhatod a hangulatot fényfüzérekkel vagy gyertyákkal, meg persze a kedvenc forró italoddal. Bújj bele a legpuhább pizsamádba és helyezd magad kényelembe mintás párnák és takarók között!

Itt találsz némi inspirációt ahhoz, hogy milyen eszközökkel teheted komfortosabbá az olvasás egyszerű tevékenységét. A legjobb az, hogy nem kell egy bizonyos stílust követned, csak keresd meg azokat a tárgyakat, illatokat, ízeket, amelyek téged megnyugtatnak és boldoggá tesznek. Boldog hyggét!

bottom of page