top of page

Interjú a Massza borítótervezőjével, Tóth Patríciával


Patrícia egy biztos ízlésű grafikus, aki az első Menő Könyv, a Massza borítóját készítette. A huszonöt éves tervező Angliában tanult Publishing Media szakon, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egytemre jár, van egy szuper blogja, a Czikornyai & Patza,és érdemes őt Instagramon is követni. Hogy kicsit közelebb hozzuk őt hozzátok, leültünk beszélgetni vele.

Nemrég még te is kamasznak számítottál, neked melyik könyvek adtak legtöbb erőt azokban az években?

Sosem éreztem úgy, hogy megviselne a kamaszkor, viszont sokat olvastam, mert a kortársaim nem igazán tudtak lekötni. A Harry Potteren kívül nem sok ifjúsági regényt olvastam (viszont azt legalább harmincszor), csak jóval később, amikor elkezdett érdekelni a gyerek- és ifjúsági irodalom, de akkor már teljesen más szempontok alapján válogattam. Pár könyv volt rám igazán nagy hatással, ilyen például a Hulló angyalok Tracy Chevalier-től, ami az első szüfrazsett mozgalomról szól, és aminek hatására elkezdett érdekelni a feminizmus. Ezen kívül a pszichés problémák és az emberek sötét oldala foglalkoztatott, szóval olyan kedvenceim voltak, mint A félkegyelmű, az Equus (bár ez dráma, de nagyon szuper!), az Öngyilkos szüzek, A parfüm, és a Beszélnünk kell Kevinről. Szerettem a verseket is, főleg Rimbaud-t, Emily Dickinsont és Anne Sextont.

A Massza végleges borítója (fenn) és egy másik vázlat (lenn)

A Massza borítóján kívül egy csomó minden mást is csinálsz mostanában, miket?

A napjaim nagyrészét a Metropolitan Egyetemen töltöm és tervezőgrafikát tanulok. Elég sok iskolai feladatunk van, a szabadidőmben pedig próbálom fejleszteni magam. Nemrég elhatároztam, hogy megtanulok akvarellel festeni, a próbálkozásaimból lett egy bogaras sorozat, és annyira megtetszett a technika, hogy most a Naprendszer nagyobb holdjait kezdtem el megcsinálni. Majd valahogy szeretném felhasználni ezeket a képeimet, plakátot csinálok vagy naptárat... még nem tudom. (Kár, hogy nincs nagy szükség bogár-illusztrátorokra, sajnos nem ebből fogok karriert csinálni.) Egyébként meg próbálok inspirálódni, ehhez nekem nagyon jó a zene és a kirándulások. Ha sikerül elmennem valahova, utána napokig fel vagyok töltődve, és a munka is sokkal jobban megy.

A kedvenc filmed, ami könyv alapján készült?

Mostanában nem vagyok annyira filmes, nehezen kötnek le, sajnálom rájuk az időt, meg kényes vagyok az adaptációkra. Talán a Vadon a kedvencem, ami Cheryl Strayed önéletrajzi könyvéből készült, ez ilyen terápiás film számomra. A másik, amit bármikor újra tudok nézni Az órák. Kicsit szentségtörés ilyet mondani, de ott a film jobban is tetszik, mint a könyv, zseniális a Julianne Moore–Meryl Streep–Nicole Kidman trió. Ami filmen és könyvben is ugyanannyira tetszett, az pedig A segítség.

A három kedvenc regényszereplőd?

Little My a Múminból, Füles, A kis hableány.

És a kedvenc fiktív csajszereplőid?

Direkt keresem az olyan könyveket, amikben összetettebb női karakterek vannak, a megmentésre váró hercegnők nem érdekelnek, ahogy a túlidealizált figurák sem. Legnagyobb kedvencem természetesen Hermione, aztán Padmé Amidala is elég badass, csak a férfiak terén szörnyű az ízlése. Szeretem még Scout Finch-et (Ne bántsátok a feketerigót), Amy Dunn-t (Holtodiglan), de a legkeményebb egyértelműen Lisbeth Salander, őt egy ilyen listáról nem lehet lehagyni.

bottom of page