top of page

5 könyvesbolt, ahová el kell jutni egyszer


A múltkor már írtunk néhány helyről, ahová minden igazi könyvmoly el szeretne jutni egyszer, mert ott játszódnak a kedvenc történeteink – most pedig azt listázzuk boldogan, melyik gyönyörű könyvesboltban bóklásznánk legszívesebben órákon (na jó: napokon) keresztül. Az olyan nyilvánvaló kedvenceket, mint a párizsi Shakespeare & Company és az oxfordi Blackwell's most kihagytuk, inkább kevésbé ismert különlegességeket szeretnénk bemutatni!

Boekhandel Dominicanen

A holland-belga határon fekvő Maastrichtban található ez a 13. században épült gótikus templom, amit az amszterdami Merkx+ Girod válallat alakított át a könyvimádók szentélyévé. Ha azt gondolnád, hogy ez szentségtörés, akkor eláruljuk, hogy mielőtt könyvsbolt lett, biciklitárolóként működött!

El Ateneo Grand Splendid

Ez a Buenos Aires-i álomshop szintén egy átalakított bolt, korábban a Teatro Gran Splendid filmszínház működött itt, 1919-től egészen 2000-ig, amikor a Grupo Ilhsa vállalat megvásárolta és ezt a vagány helyet csinálta belőle. A korábbi páholyokat olvasófülkékké alakították, meghagyták a színpadot és az eredeti olasz freskókat is – nem csoda, hogy több mint egy millió látogatót vonzzanak ide évente.

Cafebreria El Pendulo

A dzsungelben érezheted magad, ha betérsz ebben a kávéházzal kombinált mexikói könyvesboltba (Mexikóvárosban keresd), ahol gyakran vannak koncertek és stand-up comedy műsorok is. Egy egész hétvégét el tudnánk itt tölteni!

Bart’s Bookstore

Richard Bartinsdale gondolt egy nagyot 42 évvel ezelőtt és kipakolta a kaliforniai háza udvarára a gigantikus könyvgyűjteményét, majd úgy döndött, bárki ellátogathat ide és válogathat. Ma ez az Ojaiban található áruház a világ legnagyobb szabadtéri könyvboltja, ahol ráadásul egy csomó ritkaság is akad.

Livraria Lello & Irmão

És az abszolút kedvencünk: Portóban (Portugália) muszáj meglátogatniuk ezt a boltot a Harry Potter-fanoknak, és nem csak azért, mert egy csomó filmjelenet is itt forgattak, hanem mert ez a hely tényleg varázslatos! A neogótikus homlokzat, a gazdagon díszített falak, a szépen faragott csigalépcsők és az ólomüveg plafon is lélegzetelállítóak...

bottom of page