top of page

7 (eltúlzott) könyvmoly-sztereotípia


Azok, akik nem szoktak olvasni, szeretnek elméleteket alkotni azokról, akik igen. Hiszen mindenki tudja, hogy a könyvmolyok szemüvegesek, nagymamás/nagypapás ruhákat hordanak és hófehér a bőrük, mert még nem látta napfény. Most olyan sztereotípiákat gyűjtöttünk össze, amelyek ezeknél kevésbé nyilvánvalóan hibásak – mindenki döntse el maga, hogy melyik milyen mértékben igaz rá.

Könyves karakterek a szerelmeik

Mr. Rochester, Edward Cullen… meg ki van még, akibe szerelmesek szoktunk lenni? Ezek a férfiak bizonyára sok lányban irreális elvárásokat támasztanak a fiúkkal kapcsolatban, hiszen ki tudna versenyezni azzal a hűvös eleganciával, amit Mr. Darcy produkál a Büszkeség és balítéletben? Nyugalom, elég sokan, és előbb-utóbb mindenki kinövi Edwardot (hiszen ő mindig 17 marad, mint tudjuk).

Alapelvük, hogy a könyv mindig jobb, mint a film

A legenda szerint a mániákus olvasó vallásos buzgalommal keresi a filmverzió hibáit, a kimaradt jeleneteket, helytelenül ábrázolt karaktereket (“De hát a könyvben szőke volt!!”), hogy aztán elátkozhassa az összes rendezőt, majd holdtölte éjfélkor egy keresztútnál az ördögnek eladja a forgatókönyvíró lelkét. Pedig lássuk be, rengeteg könyvnek (és szerzőjüknek) jót tett Hollywood, azt meg nehezen lehet elvárni, hogy két órába minden cselekményt belepasszírozzanak a készítők. Néha tényleg kicsit félremennek az adaptációk, de biztos ti is tudtok csípőből mondani pár olyan filmet, ami túlnőtte a könyves verziót.

Nem lehet tőlük könyvet kölcsönkérni, mert idegbajt kapnak

Hopp egy szamárfül, hopp egy kávéfolt! Jobb esetben, mert van, hogy vissza sem kapjuk a kölcsönbe adott könyveinket. Vannak emberek, akik egyszerűen jobban ragaszkodnak a tárgyaikhoz és azok épségéhez, és ezt a kedves ismerősöknek nem árt tiszteletben tartani, viszont sok könyvmoly akad, aki szeretettel adja kölcsön még a legkedvesebb példányait is.

Zéró érzékük van a technológiához

Jó hírem van: még a papír alapú könyvek kedvelői és képesek elindítani egy mosást, vagy frissíteni a telefonjuk operációs rendszerét. Az online könyvvásárlásban pedig végképp elég jól szuperálnak!

Nem tudnak kommunikálni senkivel, nincsenek barátaik, se szociális életük

Egy fárasztó hét után jólesik a péntek estét otthon tölteni egy könyv társaságában, de nem ez az egyetlen módja annak, amivel egy olvasó lény szívesen tölti a hétvégéit, estéit, akármijeit. Nem minden könyvmoly introvertált, sokan ugyanúgy igénylik a társasági életet, mint az otthoni pihenést. És nem, nem csak a könyvekről lehet velük beszélgetni.

Egy igazi könyvmoly nem használ e-könyv olvasót

Hiszen a könyvek illatát semmi sem utánozhatja, a látványukat meg végképp nem! Kevés szebb dekoráció akad a könyveknél, főleg ha jó sok van belőlük, de mennyire jó már, hogy egy pár dekás, lapos kütyün az egész könyvtárunkat cipelhetjük magunkkal bárhova!

Egyre többen ismerik fel az e-könyv olvasók nagyszerűségét és szeretnek bele az általuk szolgált kényelembe, ez persze nem jelenti azt, hogy nem roskadoznak otthon a polcok a szebbnél szebb könyvektől.

Természetes közegük és élőhelyük a könyvtár és a könyvesbolt

És az olvasólámpa fényénél fotoszintetizálnak.

bottom of page