top of page

Kukkolók és rajongók örömére: itt laknak a kedvenc íróink!

Jobban mondva: néhányan csak laktak, amíg éltek, bár szellemük (és most nem a kísértetekre gondolunk), reméljük, örökké e falak közt fog élni. Akár élőben, akár Google Mapsen is izgalmas dolog felkeresni ezeket az inspiráló otthonokat (ilyen színnel jelöltük a Google Maps-linkeket, érdemes átkattintani rájuk). Ami feltűnt nekünk gyűjtés közben: azért minden nagyobb írónak elég jó kecója van/volt, vagy ha nem is voltak annyira fényűzőek, elég jó környéken laktak (és ez azért megnyugtató).

Stephen King ijesztő birtoka a Maine állambeli Bangorban található (pontos cím: W. Broadway, Bangor, Maine). A pókos-denevéres kerítés előtt rengeteg rajongó fotózkodott már, de egyikük sem olyan ijesztő, mint Stephen!

J. K. Rowling 2001-ben vásárolta meg a 17. században épült Killiechassie házat és a hozzá tartozó birtokot Skóciában, másfél órás útra Edinburghtól (koordináták kukkolóknak: 56° 37′ 50″ N, 3° 51′ 10″ W). Érdekes infó még, hogy itt volt az esküvője, és közel két éve megkapta az engedélyt arra is, hogy építtessen a telekre egy Hagrid-stílusú nyári lakot!

A.A. Milne egykori lakása, ahol egyébként a fia, Róbert Gida, jobban mondva Christopher Milne felnőtt, három éve eladó, és még mindig nem vitték el (igaz, kicsit húzós az ára: 7 millió font). London elegáns negyedében, Chelsea-ben tudod megnézni, ha érdekel, a Mallord Street 13 alatt!

Bram Stoker, a Drakula írója is Chelsea-ben élt népes családjával, méghozzá a St Leonard's Terrace 18 alatt (egy blokknyira lakott később a pre-raffaelita festő, Dante Gabrielle Rossetti). Velük élt Bram egyedülálló bátyja is és gyakori vendég volt náluk Mark Twain.

Az épp emlegetett Mark Twain ugyan Londonban is lakott egy rövid ideig (1896-97), a legboldogabb éveit ebben a hartfordi házban töltötte, Connecticut államban. Itt született meg a Huckleberry Finn című regény is, a belsőépítész nem más volt, mint maga Louis Comfort Tiffany (igen, a Tiffany-üveg kidolgozója), és több mint tízezer Viktória-korabeli csecsebecsét lehet ma itt megcsodálni, ugyanis a házat átalakították múzeummá.

A yorkshire-i láprét viharos lankái közt található a Brontë-testvérek egykori otthona (Haworthban, a Church Streeten), ami sokkal nagyobb és pompázatosabb, mint ahogy azt a regényeik alapján gondolnád: Charlotte, Emily és Anne itt éltek, inspirálódtak és írtak ebben a hatalmas kőházban, amit apjuk, Patrick Brontë lelkész az egyháztól kapott. A lányok közvetlenül a ház mellett, a St Michael and All Angels Churchyard temetőjében leltek végső nyugalomra. Minden Jane Eyre- és Üvöltő szelek-rajongó számára kötelező úticél (Google Mapsen keresztül is szét lehet nézni alaposan: itt)!

bottom of page