top of page

10 dolog, amit nem tudtál Agatha Christie-ről


Tavaly volt Agatha Christie 125. születésnapja, amit nagyon szívesen ünnepeltünk volna vele, ha nem halt volna meg kereken 40 évvel ezelőtt. A krimi királynője (aki imádta a fekete humort, ezért is mertünk most viccelődni) több könyvet adott el, mint J. K. Rowling, és nem csak a regényei izgalmasak, hanem az élete is az volt. Összeszedtük a tíz legérdekesebb dolgot Agathával kapcsolatban, amelyeket talán még a legelvetemültebb könyvmolyok sem tudtak eddig.

1. Azt például hallottad, hogy egyszer eltűnt több mint tíz napra? Az „iszonyú tíz nap”, ahogy szobalánya nevezte ezt az időszakot, azért következhetett be 1926-ban, mert édesanyja halála után első férje bejelentette, hogy másik nőt szeret, és ez az akkor labilis idegállapotú írónőnek már sok volt. Kocsiba ült, és a tizenegyedik napig nem is találták sehol. Ekkor amnéziás állapotban (a szerető vezetéknevével bejelentkezve) leltek rá egy szállodában, ahol ráismertek az akkor már világhírű írónőre.

Eltűnése évében, 1926-ban

2. Övé a világon a legtöbbet eladott krimi. Ez pedig a Tíz kicsi néger. Több mint 100 millió példányt adtak el belőle világszerte.

3. Sőt, csak a Bibliából és Shakespeare műveiből adtak el többet, mint az ő könyveiből. Ez azt jelenti, hogy Shakespeare után a legnépszerűbb szerző, és ő a legsikeresebb írónő a világon!

4. Mindenki a krimi királynőjeként ismeri őt, de nemcsak krimiket írt, hanem meséket, verseket, színdarabokat ls hat nem bűnügyi témájú regényt is. Ezekben a regényekben (amelyeket Mary Westmacott álnéven írt) lélektani, társadalmi kérdésekre világít rá a tőle megszokott lendületességgel és szókimondással.

És azt tudtad, hogy imádta a kalapokat?

5. De térjünk csak vissza a krimikre. Bizonyára mindenkinek, aki olvasott már tőle, beugrik a XX. század Angliájának hangulata, London zajos utcái Poirot nyomozásaiban, esetleg a vidéki St. Mary Mead a kedves Miss Marple történeteiben, de nem minden regénye játszódik a huszadik századi Angliában. Egy ismerőse, egy egyiptológus egyszer megkérte, hogy írjon egy négyezer évvel ezelőtt, az ókori Egyiptomban zajló krimit, és ő meg is írta És eljő a halál… címmel. A regény időszámítása az ókori egyiptomi mezőgazdasági naptár időszámításán alapul, és a szereplők is autentikusak – érdekes változatosság a többi műve között.

6. Rendelkezik egy színházi Guiness-rekorddal is: 1952-ben mutatták be Az egérfogó című darabját, amit a mai napig folyamatosan játszanak Londonban.

A könyvek tornyosulhatnak, csak a piszkos tányérok nem!

7. Utált mosogatni. Olyannyira, hogy azt állította, legjobb „gyilkos gondolatai” mosogatás közben jutottak eszébe.

8. Mindenki kapaszkodjon meg, ugyanis nem szerette Poirot-t sem. Egyszerűen megunt róla írni évtizedeken át, és egocentrikus, elviselhetetlen figurának gondolta már az évek során.

Egy újabb kalapcsodában

9. Viszont Miss Marple-t nagyon szerette. Őt egyébként a nagymamájáról és az ő barátnőiről mintázta, illetve egy konkrét regényszereplő révén pattant ki az ötlet a vénkisasszony megalkotására. Ő Caroline Sheppard, az első világhírű regénye, Az Ackroyd-gyilkosság egyik szereplője, aki mindenbe beleüti az orrát.

10. Agathát Erzsébet királynő a Brit Birodalom Lovagja cím női megfelelőjével ruházta fel, vagyis amikor róla beszélünk, Dame Agathaként gondoljunk rá!

Agatha II. Erzsébettel

Ezzel a tíz dologgal talán kicsit te is közelebb kerültél egy rejtélyes, szerény, mégis élettel teli írónőhöz, aki sokaknak a kedvence. Ha könnyű, de tartalmas irodalomra vágysz, akkor Agatha Christie egy tökéletes megoldás (várj még, egy reklám: a Lira.hu-ról most 15%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg a könyveit).

És ha már annyi szó volt a fejfedőkről is: találtunk egy szuper Agathás sapit is, 14.5 euróért!

bottom of page