top of page

5 inspiráló TED-előadás leendő íróknak


A TED-konferenciákat talán nem kell sokatoknak bemutatni, de azok kedvéért, akik még nem hallottak ezekről az előadásokról, néhány szóban eláruljuk, hogy egy olyan konferenciasorozatról van szó, amelynek mottója az “ideas worth spreading”, vagyis terjesztésre érdemes gondolatok, ötletek bemutatása.

Az előadások rövidek (18 perces a limit), lényegretörőek, és ha az előadó igazán ügyes, nagyon szórakoztatóak is, amellett, hogy az ismereteinket is bővíthetjük általuk. Aránylag sok elérhető magyar felirattal közülük, de amelyik nem, ott az angol felirat is sokat segíthet az értésben.

Most 5 olyan videót válogattunk össze, amelyek a kreatív energiák és az írás köré épülnek, bízunk benne, hogy ti is kaptok egy nagy löketet ezektől a szerzőktől, bármilyen kreatív tevékenység is legyen a hobbitok.

Elizabeth Gilbert

Az írónő több emlékezetes TED-előadást tudhat a háta mögött. Az Eat, Pray, Love óriási sikere után szembesülnie kellett azzal a lehetőséggel, hogy aránylag fiatalon túl van a karrierje csúcspontján, és hogy ezek után bármit is ad ki a kezéből, azt az első könyvéhez fogják hasonlítani. A következő videóban arról beszél, hogy hogyan vértezzük fel magunkat a kudarc ellen, és hogy ő maga hogyan talált vissza ahhoz a tevékenységhez, amelyben a leginkább otthon érzi magát: az íráshoz.

Amy Tan

Amy Tan egy kis kerülőutat beiktatva arra a kérdésre ad választ az előadásában, hogy miként hoz létre valamit a semmiből. Mi készteti arra, hogy megírjon egy történetet? Mély és elvont értelemben beszél az inspirációról és az írásról, ezért nem mindig egyértelmű, hogy mire akar kilyukadni, de a végére kitisztul a kép, mindenképpen érdemes megnézni az előadását.

Tracy Chevalier

Biztos sokan tudjátok, hogy a Leány gyöngy fülbevalóval szerzőjének legsikeresebb regényét egy festmény ihlette. Ezért kissé meglepő, hogy Chevalier úgy kezdi az előadását, hogy mennyire fárasztják a galériák, és hogy képnézegetés közben néha azon kapja magát, hogy egy csésze kávéról ábrándozik. Hogy mi sül ki ebből? Nézzétek meg:

Elif Shafak

A Franciaországban született, majd Isztambulban nevelkedett török írónő nemcsak azt osztja meg velünk, hogy miért ír mindig másokról és nem saját magáról, hanem arról is mesél, hogy milyen elvárásokkal és kritikákkal szembesült pályája során. Sokan azt várják tőle, hogy a könyveiben megjelenjen egy török nő, azaz saját magát is belehelyezze a történetbe, miközben ő arra törekszik, hogy a történetei által valamiféle kapcsolat alakuljon ki a különböző kultúrák között. Érdekes eszmefuttatás a sztereotípiákról, előítéletekről és a könyvek erejéről.

Kirby Ferguson

A New York-i filmes előadásában a kreativitás kap főszerepet. Kirby arról beszél, hogy az inspirációt és a lopást kevés választja el egymástól, és különböző példákat sorakoztat fel a művészet és a technológia világából. A legviccesebb, amikor Steve Jobs két különböző megnyilvánulását idézi ezzel kapcsolatban, ami tökéletesen ellentmond egymásnak.

bottom of page