top of page

A 10 legjobb DIY (és nem DIY) könyvjelző


Mindig is azt mondtam, hogy könyvből sosem elég – ahogy könyvjelzőből sem. És ha meg is vannak a kedvenceim (az egyik egy mini kötött zöld-piros csíkos sál, amit 50 forintért turkáltam, a másik egy idézetes könyvjelző a római Keats-házból, a harmadik pedig egy gyerekkori emlék, ami más szerint talán csúnya, de szentimentális okoból ragaszkodom hozzá: egy befóliázott, préselt falevél), mindig szeretek újabb és újabb darabokat beszerezni – vagy akár készíteni. Na jó, bevallom, ezek közül még egyikkel sem próbálkoztam, de benn vannak a gépem könyvjelzőjében (hú, micsoda poénos fordulat!), és gondoltam megosztom őket veletek is.

​1. Ezek a gülüszemű lények nagyon viccesek, egy horrorhoz vagy thrillerhez is illenek: és olvasás közben emlékeztetnek arra, hogy ne parázzunk annyira, a szörnyek és zombik valójában a könyvjelzőink rokonai! Caitlin elég sokat beszél, mielőtt bemutatná, hogy készülnek a könyvjelzők, kezdjétek a videót 1:25-nél!

2. Ezt a bekaszthatós vörös és szürke (vagy inkább kék) rókát egy dán blogon találtam, le lehet hozzá tölteni egy PDF-et, és igazából csak ki kell vágni, és készen is vagytok vele!

3. Lakeshia blogja nagyon tetszik: könyvekről és piákról ír felváltva, ezeket a könyvjelzőket nála találtam, és igen, ahogy látható is, régi könyvek gerincéből készültek! Rá lehet őket ragasztani egy strapabíró kartoncsíkra, hogy jobban bírják a strapát, de én a szalagot kihagynám a képből, kicsit stílusidegen.

4. Bár ez egy karácsonyi poszt, tele van szuper ötletekkel: minden könyvjelző gémkapcsokból készül, és nagyon jól néznek ki gombokkal és mütyürökkel is, Móni vlogjáról nyúltam!

5. Nem maradhatnak ki a Harry Potter-könyvejlzők sem! Ezek itt filcből készültek,

6. ...ezek pedig papírból!

És igen, elérkeztünk ahhoz a kategóriához, ami a lustább/kevésbé kreatív olvasóknak való (hm, azt hiszem, én is ide tartozom, mivel egyiket sem csináltam még meg). Ez a szett amúgy szerintem nem is olyan drága (a három könyvjelző 1.129 forint),

7. ... és nagyon jól néznek ki ezek a Jane Austen-könyvjelzők is, szintén az Etsy-ről (és végül is ezek is DIY-könyvjelzők, csak más már megcsinálta őket, nem?),

8. ... ez az ezüst kanál is vicces, az “itt aludtam el”-felirattal,

9. ... a Nyugati Boszorkány kilógó lábaiért kicsit sokat kell fizetni, de ajándéknak pont jó.

10. Ha pedig valaki tényleg nem sajnálja a pénzt könyvejlzőre, annak ajánlom ezt az 1,7 millió forintba kerülő neo-reneszánsz, angyalkás készletet, amelyet az 1889-es párizsi világkiállításon állítottak ki, a tervezők Julien Duval és Georges Le Turcq, ha ez győzne meg valakit.

Szóval azt hiszem, én maradok a kis 50 forintos könyvjelzőmnél, amit ráadásul néha a kutyám, Dobi is hordhat, igazi sálként.

bottom of page