top of page

Shelfie-sorozat: Czank Lívia könyvespolca


Az új sorozatunkban írókat, zenészeket, különböző területen alkotó művészeket, sztárokat, humoristákat, közéleti arcokat és értelmiségi véleményvezéreket kérdezünk a kedvenc olvasmányaikról – szóval tulajdonképpen mindenkit, akit valamiért szeretünk, akikre felnézünk és akiknek kíváncsiak vagyunk a könyvespolcára.

Az első shelfie-t (azaz a shelf-jéről, könyespolcáról készült fotót) Czank Lívia küldte nekünk, akinek néhány hete jelent meg első könyve a Corvina Kiadó gondozásában. Íme a shelfie:

Itt pedig első könyvének örül:

Ha épp nem is érint benneteket az esküvőszervezés problémája, akkor is érdemes lehet belenézni az Igen! című könyvébe, mert néha álmodozni is kell: a vaskos és nagyon sűrűn illusztrált könyvben Livi enciklopedikus igényességgel szedte össze, mennyi dologra kell odafigyelni akkor, ha az ember szerelmes és örök hűséget akar esküdni a másiknak (spolier: rohadt sok dologra!). A jó hír: a szerző szerencsére mindezt negédes stílus és giccses fotók nélkül, nagyon ízlésesen és fegyelmezetten szállítja, és nem csak a leendő menyasszoyokat szólítja meg, hanem a férfiakra is gondol (végre valakinek eszébe jutott, hogy a fiúk is várják az esküvőt, nem csak a lányok, köszi!).

Lívia egyébként ismerős lehet akkor is, ha még nem futottál volna bele a könyvébe: a nevét láthattad a Marie Claire, az InStyle, a Cosmopolitan, a Glamour, a Hölgyvilág, a Kiskegyed és a Gyöngy magazinokban is, az újságírás mellett pedig fotóz és stylistként is dolgozik, jelenleg pedig a Daalarna online magazinjának, a Secret Stories-nak a főszerkesztője. De mi ugye nem ezekről kérdeztük, hanem a kedvenc könyveiről.

Mi az a három regény, amely megváltoztatta az életedet?

Három olyan könyvet mondanék, ami a karrieremre volt nagy hatással. Kati Marton Párizs. Szerelmeim története című könyve után felkerestem az írónőt, akivel forgattam egy riportot. A mai napig ez volt az egyik legmeghatározóbb beszélgetésem. A következő könyv tulajdonképpen kapcsolódik Kati regényéhez, hiszen abban olvastam egy idézetet Hemingway Vándorünnep című regényéből. Nagyon szeretek Párizsban lenni, fotózni, feltöltődni. Megtaláltam a Vándorünnepet a híres Shakespeare & Company-ben, azóta az a kabalám. Hemingway úgy ír Párizsról, mint senki más. De hogy írjak egy olyan regényt is, amely megváltoztatta az életemet: talán az első, amit végigolvastam, A két Lotti. Az volt az első olyan kötelező olvasmány az iskolában, amelynél még az olvasónapló kitöltését sem éreztem kényszernek.

Kati Marton, a regénye és Párizs

Ki a kedvenc fiktív karaktered?

Robert Langdon, Dan Brown regényeiből. Ha nem újságíró lennék, valószínűleg egyiptológusnak vagy szimbólumkutatónak álltam volna. Izgalmas, utazással és írással összefonódó szakmák.

Mi a kedvenc filmes könyvadaptációd?

Most épp új kedvencem van, a Hajnali láz, ami Gárdos Péter regényéből készült. A regény és a film is nagyon megindító és gyönyörű.

bottom of page