top of page

Hogyan legyél booktuber? 1. felvonás


Helló Mindenki, Kevin vagyok, a Kevin a Zolvasó vloggere, és íme néhány tipp a booktuberkedéshez!

Nem úgy szeretnék tanácsot adni, mint A Követendő Tökéletes Példa, mert kábé fél éve nem tudok kamera elé ülni, ilyen tekintetben igencsak rosszul áll a szénám, de tudjátok, aki érti, csinálja, aki nem, tanítja.

Két felvonásos drámát tekinthettek meg a témában, íme az első.

1. Ha kis motivációra van szükséged, mert úgy érzed, szívesen beszélnél könyvekről vagy egy könyves jelenségről videóban, a saját hangodon, új, egyéni megközelítésben, akkor valamit jól csinálsz. Hidd el, nincs mindenkiben ilyen hajlam, szóval eleve jó úton jársz, érezd magad különlegesnek, ne hagyd veszni ezt a képességedet.

2. Ha van mondanivalód, akkor most rögtön ragadj tollat, vesd papírra az ötleteid, ne stresszelj a kivitelezésen, a technikán, ha van mit mondanod, csak győzhetsz. A fejlődésre mindig lesz lehetőség, az ötlet szikrája pedig gyorsan tova tud illanni.

3. Ha nincs mondanivalód, tölts sok időt még olvasással, tervezgesd a csatornád, de még ne kezdd el. A jó bornak is érnie kell. (Erről jut eszembe: a közhelyeket is kerüld videókban!)

4. Úgy érzed, a YouTube nem a te helyed, hiszen ott rengeteg ember láthat, rengetegen bánthatnak? Nos, valahol ez igaz, hisz egy olyan felületet nyitsz meg az interneten, ahol szabadon véleményezhetik az általad megalkotott valóságnak videóba materializálódott töredékét, de probléma ez? Megsúgom, hogy általában a célközönség kattint könyves videókra, ha pedig nem, azzal sincs gond, hisz ha már állandóan használjuk az internetet, tanuljunk is belőle, ismerjünk meg új dolgokat, nyissunk új élményekre… erre adunk lehetőséget az ismeretleneknek is, akik véletlenül bukkannak a tartalmunkra. Szóval semmi ok a pánikra.

5. Ha elhatároztad, hogy kész vagy rá, most jön a neheze.: név, szlogen, intro. A három dolog közül az első kettőt célszerű lefixálni. (Érdekesség: a csatornám neve eredetileg Üvegbura volt, a szlogenem pedig Books and coffee under the bell jar, csak aztán gyorsan kikopott.) Az intro és outro nem baj, ha nem végleges.

6. Ha van felvett anyagod, és egy YouTube tutorial videó se volt elég, hogy valamennyit konyíts egy egyszerűbb videóvágóhoz, akkor írj e-mailt a kevinazolvaso@gmail.com-ra, és nagyon szívesen küldök segítséget.

7. Az első videódban érdemes megcsillogtatni a tudásod olyan témával, amivel nem bánod, ha a későbbiekben össze fogják kötni a nevedet, a bemutatkozó videód pedig célszerű akkor elkészíteni, mikor már van közönséged, és legalább egy tucat videó fel van töltve. (Én itt követtem el a hibát!)

8. Szabadon felhasználható zenéket a YouTube biztosít, csak ajánlani tudom. Ügyelj rá, hogy hangulatnak megfelelőt válaszd, és ne nyomja el a beszédedet semmiképp!

bottom of page