top of page

Shelfie-sorozat: Puskás Peti könyvespolca


Ebben a sorozatban írókat, zenészeket, különböző területen alkotó művészeket, sztárokat, humoristákat, közéleti arcokat és értelmiségi véleményvezéreket kérdezünk a kedvenc olvasmányaikról – szóval tulajdonképpen mindenkit, akit valamiért szeretünk, akikre felnézünk és akiknek kíváncsiak vagyunk a könyvespolcára.

Puskás Petit, a The Biebers énekesét nem kell bemutatni senkinek, ezért most bemutatjuk (miért, nem így szoktak mások is cikket írni?): mielőtt 2013 nyarán többedmagával megalapította volna az egyik legmenőbb hazai bandát, megjelent egy szólóalbuma, színészként pedig játszott a Szigligeti Színházban, a Katona József Színházban, a József Attila Színházban, a Csiky Gergely Színházban és a Madách Színházban is (itt jelenleg is fellép: a Macskákban és a Lúdas Matyiban is láthatjátok). Alapítója egy kreatív stúdiónak is, a BigO-nak, ahol főleg videoklipek és reklámok készítésével foglalkoznak (náluk készült a Halott Pénz, a Cloud 9+, az Ivan & The Parazol egy-egy, és persze a The Biebers több klipje is). Mindaz, amit Peti csinál, nem csak azért jó, mert olyan kreatív és izgalmas a végeredmény, meg mert jó bulizni a dalokra, hanem mert minden klipjüknek üzetene van: nagyon sokat tesznek azért, hogy a magyar mainstreamnek része legyen a meleg, leszbikus, biszexuális és transz közönség, de szerepelnek a videóikban testi fogyatékkal élők is, és foglalkoztak már a depresszió meg az öngyilkosság témájával is.

Akkor most ezek után lássuk, vajon mit olvas Peti. Ezen a shelfie-n például látszik pár kedvence:

Mi az a három regény, ami megváltoztatta az életedet?

Mindig nagy hatással vannak rám a könyvek, legyen klasszikus vagy könnyedebb hangulatú. A három legnagyobb kedvencem mégis Hermann Hesse Sziddhártája, Émile Ajar Előttem az élet című könyve és George Orwelltől az 1984.

Sziddhárta – Véleményem szerint minden, magát értelmiséginek tartó depressziós gimnazista fiú számára maga a paradicsom ez a könyv. A sors, a kiválasztottság, a spiritualitás és a bölcselkedés minden kérdésére választ ad. Ennek hatására más Hesse könyvet is elolvastam akkoriban, de ha jól emlékszem, a harmadik regény már fárasztott kicsit.

Előttem az élet – Egyszerűen csodálatosan szép ez a történet. A hangulata az Amelie csodálatos életét juttatja eszembe.

1984 – A regény elolvasása előtt minden egyes filmfeldolgozást megnéztem a Braziltól a THX 1138-ig. Viszont, amint végeztem a könyvvel, rettenetesen hosszú ideig csak bámultam magam elé és arra gondoltam, hogy ezt egyáltalán nem lett volna szabad elolvasnom.

Ki a kedvenc fiktív fiú és lány karaktered?

A kedvenc férfi karakterem a Bűn és bűnhődés Raszkolnyikovja. Annyira zsenialis az a könyv, hogy az ő karakterét most is magam elé tudom képzelni a mondataival együtt. A kedvenc fiktív női szereplőm pedig Boris Vian Tajtékos napok című művéből Chloe. Ha rá gondolok, most is megszakad a szívem.

Még egy Puskás-shelfie!

Mi a kedvenc filmes könyvadaptációd?

A filmeket és a könyveket egymástól függetlenül is tudom szeretni vagy utálni. A kedvenc sztorim viszont a Passióhoz köthető. Évekkel ezelőtt a Corvin Mozi könyves pultjában dolgoztam, a vetítés után pedig odajött hozzám egy férfi és azt kérdezte, megvan-e nekünk a Passió könyv változata. Annyira meglepett a kérdés, hogy csak másodpercekkel tudtam vele közölni a szomorú hírt, hogy éppen nincs raktáron egy példány sem az Újszövetségből...

Gondolkodtam, melyik The Biebers-dalt tegyem így be a végére, végül nem tudtam választani kettő közül, úgyhogy jön kettő is.

Ez azért, mert a legújabb, friss és pofánvágós:

Ez meg azért, mert századjára is libabőrös hatást tud kiváltani:

(legelső fotó: Juhász Péter)

bottom of page