top of page

Rendszerezzünk könyvespolcot!


A tavasz sokunkból előhozza a rendrakó-selejtező énünket, és gyanítom, néhányotok fejében megfordult a gondolat, hogy a könyvespolcaitokat is árendezzétek, netán selejtezzetek egy kicsit. A kezdő löketet most megadjuk, a kivitelezést pedig rád bízzuk!

Kezdd nulláról!

Bárhol is tárolod a könyveidet, vedd le őket a polcról, éjjeiszekrényről, asztalról, és gyűjtsd őket össze egy kupacba, mondjuk a földön, ott (remélhetőleg)mindig van hely. Az üres polcokat töröld le, nem lesz újra ilyen alkalom egyhamar.

Van egy olyan érzésünk, hogy nem ennyi könyv kerül majd padlóra

Fogj kézbe minden könyvet!

Ha az átrendezés mellett selejtezni is szeretnél, ezt a “tesztet” mindenképp végezd el. Ahogy a kezedbe fogod a tárgyakat, tedd fel magadnak a kérdést, hogy mekkora örömet szerez az neked. Ne tarts meg kényszerből olyan könyveket, amiket valószínűleg sosem fogsz elolvasni. Lehet, hogy kaptál néhányat ajándékba, ami egyáltalán nem passzol az ízlésedhez, vagy megvettél valamit egyszer nagyon akciósan, de azóta csak kerülgeted. Ezeket a könyveket eladhatod vagy elcserélheted (erre a moly.hu nagyszerű terep), de oda is adhatod valakinek, aki örülne nekik. Ne érezz lelkiismeret-furdalást amiatt, hogy megválnál pár könyvedtől, sokkal jobban fogod érezni magad, ha nem lesznek felesleges tárgyak a szobádban.

Találj ki egy rendszert!

Top prioritású bookworm-probléma, hogy milyen tematika alapján rendezzük sorba a könyveinket. Biztos neked is van számtalan ötleted, de mutatunk pár lehetőséget mi is.

1. Olvasott/nem olvasott

Ha szeretsz tisztán látni, ez a megoldás ideális lehet a számodra. Persze ezen belül is lesz lehetőséged a kategorizálásra, erre találsz még további ötleteket, de az biztos, hogy így egyből tudni fogod, hogy melyik polcodhoz vagy sorhoz fordulj, ha új olvasnivalót keresel. Az olvasottak közül pedig kiemelheted a kedvenceidet egy sorba.

Ez itt egy példa a Még Nem Olvasott-polcra!

2. Szivárvány!

A színek szerinti rendszerezés virágkorát éli, biztosan te is belefutottál már szivárványszínű polcokba. Egyszer érdemes kipróbálni – ha van néhány felesleges órád.

Funkciója nincs, csupán viccesen néz ki, ebben a videóban pedig megnézhetitek, hogy hogyan készül a szivárványpolc.

3. ABC

Triviális megoldás, ugorjunk is tovább!

4. Kategóriák szerint

Direkt nem a műfaj szót használtam, mert mindenkinek más szempontok számítanak, ha a könyvek kategorizálásáról van szó. Lehet ez műfaj, stílus, korszak, hangulat, helyszín, bármi! Ha így rendezed be a polcodat, könnyen találsz a hangulatodnak megfelelő olvasmányt. Nálam a kiadók (azon belül szerzők) szerinti rendszerezés vált be a leginkább, illetve elkülönítettem az angol nyelvű könyveimet a magyartól, a fikciót pedig a non-fictiontől.

5. A terveid alapján

Készítettél egy listát arról, hogy miket szeretnél elolvasni ebben az évben? Vagy van egy olyan checklisted, amelyet előbb-utóbb szeretnél teljesíteni, de az mindegy, hogy mikor? (Nekem van.) Rendezd ezeket a könyveket egymás mellé, hogy tudd, hova kell nyúlnod, ha netán elfelejtenéd, hogy mik szerepelnek a listáidon.

Laters, babies!

Dekorálj! Vagy ne

Azt gondolom, nincs szebb dekoráció a könyveknél. Életet és szépséget hoznak a szobába, miközben konkrét funkciójuk is van, kell ennél több? Amíg épp annyi üres helyem volt a polcaimon, mint ahány könyvem, ugyanúgy tetszettek a zsúfolt polcsorok, mint most, amikor kevésbé korlátozottak a lehetőségek, és több tárolóegységen is terpeszkedhetek. A könyvek elé-közé elrejtem a kedvenc emlékeimet (például képeslapokat, egy-egy fotót), néhány mű és igazi növényt, és különböző dekorációs tárgyakat, amelyek a szívemhez nőttek.

Akkor lesz a legszebb a könyvespolcod, ha a te egyéniségedet tükrözi, de az esztétikum szempontjából nem árt, ha nem zsúfolod rajtuk össze a világ összes emléktárgyát, szóval ha van rá lehetőséged, inkább próbáld meg kicsit levegősebbre hagyni az elrendezést.

A régi, kopottabb könyvek jobban mutatnak egy rozogább, akár direkt “rusztikus” polcon, az újakat pedig tedd egy jó állapotban levő polcra, a legszebb könyveidet szemmagasságba.

Nálunk ilyen a polc. Az egyik.

Mit csinálj, ha nincs elég polcod?

Ha nem szenvedsz helyhiányban, néhány gyümölcsösládából stílusos könyvespolcot varázsolhatsz.

Ha kellően jó állapotban vannak, nem is kell túl sok utógondozás, de előfordulhat, hogy rájuk fér egy csiszolás, és persze le is festheted őket, ha színes polcot szeretnél. (Nálunk van ilyen is itthon, úgyhogy elmondhatom, hogy nem csak a Pinteresten létezik ez a megoldás.)

Ha kis helyen kell elférned a könyvekkel, akkor marad a terjeszkedés a plafon felé. Lehet egymásra pakolni a könyveket, csak okosan, mert ha pont a torony legaljáról szeretnél egyet kivenni, akkor abból jenga-parti lesz.

Egyébként léteznek olyan könyvespolcok, amelyek azt a hatást keltik, mintha egymásra lennének pakolva a könyvek, de valójában vannak bennük elválasztók, így az említett problémával nem kell szembenézned.

bottom of page