top of page

Tintinnel gyászol a világ


Talán te is belefutottál Instagramon vagy Twitteren néhány friss posztba, amelyen Tintin, a belga képregénysorozat oknyomozó újságírója szerepel – amint a tegnapi brüsszeli robbantások áldozatait gyászolja, és a világ állapotáról elmélkedik, legtöbbször sírva. Tegnap, március 22-én 34 ember halt meg és 187-en sérültek meg a terrortámadásban, és úgy tűnik, hogy belgák és nem belgák tízezrei leginkább egy védtelen gyereknek érzik magukat ebben a helyzetben – ezért fejezik ki rémületüket, fájdalmukat, gyászukat, együttérzésüket és/vagy haragjukat Tintin újraértelmezett képeivel.

Ezen a képen fekete, sárga és piros könnyeket hullat (ezek a belga zászló színei), #JeSuisBruxelles hashtaggel.

Ez is egy népszerű poszt tegnap óta: itt Tintin épp segítségre siet.

“Néha én is arra gondolok, Kapitány, hogy inkább a Holdra költözök” - mondja Tintin ezen a képen.

Tintin és Milu nem hiszik el, mi történt.

Tintin a belga művész, Georges Remi karaktere, és a figura 1929-ben jelent meg először a Tintin kalandjai című képregényben. A kisfiús arcú nyomozó a kutyájával, Miluval harcol az igazságért, és régóta a belgák nemzeti hősének számít. A történeteit több mint 70 nyelvre lefordították, és több mint 200 millió példányban fogytak el világszerte.

Széljegyzet: az elmúlt tíz napban robbantások gyilkoltak Isztambulban és Ankarában is (sebesültek száma 111, halottak száma 32), egy friss ENSZ-jelentés szerint pedig a Nyugati Parton és Kelet-Jeruzsálemben több mint 2100 civil palesztin gyerek esett az összecsapások áldozatául október óta (azaz naponta átlagosan 11-en, és ezek csak a gyerekek). Nagyon várjuk, hogy megjelenjenek az Aladdinos és Jázminos posztok és a #JeSuisPalestine hashtagek is.

bottom of page