top of page

Shelfie-sorozat: Szabyest könyvespolca


A sorozatunk új részében egy kicsit megosztó fiú mutatja meg a kedvenc olvasmányait: Szabó Szabolcs Achilles (aka Szabyest) az ASKfm-en lett évről évre egyre népszerűbb azzal, hogy vicces és őszinte válaszokat adott a legidétlenebb és a legkomolyabb kérdésekre is, és bár elég sokan támadják, szerintünk minden teljesen rendben van vele. Az biztos, hogy nem sokan melóznak ennyit tizenévesen, mint ő tette: tizennyolc éves korára felépített a szobájában egy stúdiót, ahol elkezdte felvinni a saját dalait, később pedig elkészültek a klipek is, amelyeknek nem csak az operatőre, vágója és rendezője volt, hanem a forgatókönyveket is ő írta hozzájuk. Szóval tulajdonképpen mindent ő csinált, a nullától, úgyhogy nagyon megérdemelte, hogy tavaly a Magneoton úgy döntött, mögé áll, mint kiadó (és a több mint 55 ezer Facebook-rajongót sem véletlenül szerezte). Ha nem láttátok volna még egy videóját sem, érdemes a Daylight Fadinggel kezdeni: olyan, mintha egy átlagos, könnyed nyári klipet néznél, ami végül egyre abszurdabb lesz, és a végén (nem akarom lelőni a poént, úgyhogy csak annyit mondok:) feltűnik Kiszel Tünde is.

Aztán pedig nézzétek meg a Lájkéhes című klipet is, amiben az üres, de hírnévre vágyó netcelebeknek szól be – ironikus, hogy épp Jónás Rómeó játssza benne a főszerepet! (És csak hogy mindenki megnyugodjon, a klip alatt ott van YouTube-on: “A dal szórakoztatás céljából készült, a valósággal történő egyezés csupán a véletlen műve. A forgatás alatt egy Jónás Rómeónak sem esett bántódása és egy lájk jelet sem pazaroltunk el feleslegesen. A megmaradt lájkjainkat felajánljuk a lájkéhségben szenvedőknek.”)

Szabi klipjeiben egyébként mindig a saját barátai szerepelnek, sokukat az ASKfm-ről ismer, így feltűnt már nála Rómeón kívól Szalay Ricsi, Czingli “Szutyok” Martin és Yem Ricsi is. A dalszövegeiről készült már nagyon durva, alapos verselemzés is, ja és majdnem elfelejtettük mondani, hogy az első magyar internetes tehetségkutatón, a 2014-es Ki Mit Tube?-on bejutott a legjobb tízbe. Szóval ezért voltunk kíváncsiak arra, vajon miket olvas Szabi.

A könyv amit legutóbb olvastam: Michael Freeman – Fotósszemmel

A könyv, amiből sokat tanultam: Nick Hornby - Betoncsók

A Betoncsók angol borítója

A kötelező olvasmány, amit utáltam: Az összeset! Ami kötelező volt, azt utáltam, de a number 1 az Egri csillagok volt!

A shelfie-jén pedig természetesen a kedvenc szakkönyveivel pózol:

bottom of page