top of page

Így szakítottak ők


Ha valaha úgy érezted, hogy egy kapcsolat végén borzalmasan viselkedtél, nyugodj meg: te legalább nem szúrtad le a másikat egy nyilvános társasági eseményen. Az emberek hajlamosak kifordulni magukból, amikor csupán az érzelmeik vezérlik őket, és ez alól az írók sem kivételek. Úgy tűnik, az értelem nem mindig párosul kellő szintű érzelmi intelligenciával. Mesélünk most egy kicsit három ilyen esetről.

Lord Byron és Caroline Lamb

A londoni születésű költő nem csupán munkásságáról, hanem számtalan kalandjáról is híres: még olyan pletykák is keringenek róla, hogy a féltestvérével is összeszűrte a levet, de ez nem megerősíthető. Most azonban nem is Byronra helyezném a hangsúlyt, inkább az egyik hódítására, Caroline Lambre, aki a kapcsolatukat követően teljesen megszállott lett, és elég furcsa dolgokat művelt. Például levágott egy kis csomót az intim területein található szőrből és elküldte Byronnak. Máskor apródjelmezben jelent meg Byron házánál, hogy visszakönyörögje magát. Vagy egyszer levelet hamisított a költő nevében, hogy megszerezze az ő arcképét festmény formájában, majd amikor Byron visszakövetelte a tárgyat, cserébe egy hajfürtöt kért a férfi hajából, aki inkább az akutális szerelme hajtincsét küldte el. Édesek, nem?

Ernest Hemingway és Hadley Hemingway

Hadley volt a híres író néhány évvel idősebb első felesége, aki már a kapcsolatuk korai szakaszában megismerte a közös élet árnyoldalait. Ennek ellenére támaszt nyújtott Hemingwaynek, és állandóságot hozott a kissé kaotikus életébe. Hemingwaynek erre valószínűleg ugyanakkora szüksége volt, mint arra, hogy folyamatosan új impulzusok érjék, akár újabb és újabb nők formájában. A legszebb történetek pedig mindig azokból a helyzetekből fakadnak, amikor a feleség barátnője happolja el a férjet, ez Hadley esetében sem volt másként. Fife, a vagány újságíró egyre több időt töltött Hemingwayék társaságában míg végül az íróval egymásba szerettek. A legkellemesebb az lehetett, amikor egy tengerparti nyaralás során ugyanabban a villában éltek mindhárman összezárva, ekkor már nyilvánvaló volt, hogy van valami Fife és Hemingway között. Hadley-t ez a helyzet annyira megviselte, hogy ultimátumot adott a férfinak, miszerint 100 napig nem láthatja szeretőjét, és ha még ezután is vágyakozik utána, akkor hajlandó elválni – végül a 100 nap leteltét Hadley nem várta meg, és beadta válókeresetet. A fagyi visszanyalt, amikor Fife egy nagyon hasonló szituáció szenvedő alanyává vált saját házában: a nő, akit Hemingway odavitt, később az író harmadik felesége lett.

Norman Mailer és Adele Morales Mailer

Szóval lehet, hogy Mailer egy meghatározó írója a huszadik század amerikai irodalmának, ám a magánéletét elnézve nehéz róla áradozni. Mailer hat feleséget fogyasztott el, akik közül néhányat rendszeresen bántalmazott, illetve eleve nem tartotta nagyra a nőket.

Adele Morales festőművész a szerző második felesége volt. Hat éve voltak házasok, amikor egy partin a totálrészeg Mailer egy kisebb szóváltás után mellkason szúrta Adele-t egy késsel, majd miközben elsétált, azt mondta a többieknek, hogy hagyják ott meghalni.

Adele megfogta az Isten lábát ezzel a férjjel, az biztos! Szerencsére túlélte az esetet, de elég komoly sérüléseket szenvedett, Mailer pedig mindössze felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Elrettentő példa a magyar irodalmi életben is bőven akad, például mennyire szuper érzés lenne, amikor a költő szerelmed egy pocskondiázó versben szakít veled nyilvánosan? Ha kíváncsiak vagytok hasonló történetekre, ajánlom az Így szerettek ők mindkét kötetét, amelyből sok olyan részlet kiderül a mélyen tisztelt művészekről, amiket az irodalomórákon valamiért elfelejtettek nekünk megemlíteni.

bottom of page