top of page

És tényleg igaz: az egyszarvúak köztünk éltek!


Hát tényleg nem csak a Harry Potterben, a Narnia-könyvekben és abban a fura Tom Cruise-filmben léteznek a csillogó, fehér szőrű és szivárványt pukizó, egyszarvú lovak: Kazahsztánban most igazi unikornis-koponyát találtak! Komolyan: az American Journal of Applied Science című folyóiratban publikálták nemrég, hogy Szibéria területén egy több mint 350 ezer éves leletre bukkantak, ami az eddigi kutatások szerint egyszerűen nem lehet más, mint a legendás lény mugli megfelelője, ami a könnyebb megkülönböztethetőség kedvéért az Elasmotherium sibiricum nevet kapta.

Oké, nem pont úgy nézhetett ki, mint az Én pici pónim radírillatú unikornisa, Twilight Sparkle hercegnő: inkább a mammuthoz hasonlított a maga 1,9 méteres magasságával 4,5 méter hosszával és 4500 kilós súlyával. Bocs, de meg kell mutatnunk:

Ha egy ilyen állat szűz lány ölébe hajtotta volna a fejét (ahogy azt a legenda az unikornisok szokásának tartja), hát, nem biztos, hogy bármelyik szűz lány túlélte volna

De a lényeg nem is ez, hanem az, hogy a friss felfedezés bebizonyította, hogy igenis igaza volt I Erzsébetnek és Medici Katalinnak, akik teljesen komolyan hittek a létezésükben: a brit uralkodó Marco Polótól vásárolt hatalmas vagyonért unikornisszarvat (tízszer annyit ért, mint az arany: egy szarv áráért egy teljes kastélyt lehetett vásárolni), amit a kincstárában őrzött, a Medici-lány pedig az esküvőjére kapott egy kis erszényben porrá őrölt unikornisszarvat, amit mindig magánál tartott, hogy megvédje a bajtól.

Mógus professzor is hitt az unikornisok varázserejében: itt épp a véréből készül inni

Kár, hogy mindkettejüket átverték: a reneszánsz időkben ugyanis már kihaltak a mammutszerű egyszarvúak, valószínűleg mindkettejüknek egy-egy narvál szarvát adták, ami nagyon hasonlít a bestáriumokban szereplő unikornisok szarvához. Szegény narválok egyébként nagyon megszívták ezt az unikornis-őrületet: évtizedeken át vadászták őket az értékes szarvukért, több nagy katedrálisban őriztek ereklyeként szent szarvakat, például a velenceiben és a milánóiban, Dániában pedig egy egész trónt építettek fel narválszarvakból. Hm, mennyivel jobb lett volna, ha előbb derül ki, milyenek is voltak az igazi egyszarvúak!

A narvál a Google szerint – és néhány unikornis-hívő szerint

bottom of page