top of page

Tele a város költészettel


Egy jó vers a legváratlanabb helyzetekben zökkent ki: ha kell, fenékbe rúg, ha az kell, erőt ad, de mivel a versek azért mégis csak különböznek a Marilyn Monroe-idézetektől, ezeknél többet is nyújtanak: ahogy arról annak idején Babits írt, a halhatatlanságból adnak ízelítőt, bevonnak abba a klubba, ahol “a költők egymásnak felelnek idő és tér távolságain át”, mintha “egyetlen hatalmas vérkeringés” kötné össze őket (idézet: a nagyon szórakoztató és olvasmányok Az európai irodalom története című Babits-könyvből). A vers összeköt – ez a gondolat szülte meg a Posztolj verset az utcára!-mozgalmat is, ami tavaly, a magyar költészet napján (és egyben József Attila születésnapjának 110. évfordulóján) több mint tizenötezer embert mozgatott meg 23 országban – de úgytűnik, hogy idén, a 111. születésnapon fog kiteljesedni csak igazán.

Ha még nem találkoztál volna a verses gerillaakcióval, akkor röviden elmondjuk, miről is van szó: a Gittegylet.com civil kultblog arra hívta fel az olvasóit, hogy ragasszák ki a kedvenc versüket valamilyen köztéri területre: hirdetőoszlopra, buszemgállóba, a munkahelyi vécé falára, a parkban a padra, bárhová, ahol belefuthatnak mások. A posztokat aztán online is meg lehetett nézni (a Gittegylet Facebook-oldalán), sőt egy térképen is be lehetett jelölni, hogy a világ melyik pontján hagytuk ott a verscetliket, a teleírt vonalas füzetlapokat vagy a lírai óriásplakátokat. Erre idén is megvan a lehetőség, de most már egy applikáció is segít abban, hogy minél többen csatlakozhassanak a közös megmozduláshoz.

A posztoljverset.hu-n mától kezdve április 15-ig lehet feltölteni a kihelyezett posztokról készült képeket, de Twitteren és Instán is rengetegen osztják a verses fotókat. Természetesen mi is csatlakoztunk ehhez a szuper kezdeményezéshez (lásd az első fotónkat, a cikk elején!), ha valaki rábukkanna a posztra, jelezheti azt is a Gittegylet térképén (amelyen már most, délután egykor 328 feltöltést lehet megnézni). Ha csatlakoztatok, használjátok léci a #menokonyvek hashtaget is, mert nagyon kíváncsiak vagyunk! Addig is íme egy kis inspiráció:

bottom of page