top of page

Shelfie-sorozat: Kovats Rea könyvespolca


Ahogy a mondás is tartja, madarat tolláról, barátot polcáról… vagy valahogy így. Ma egy barátságomat szeretném próbára tenni, méghozzá úgy, hogy alaposan átvizsgálom a könyvespolcát. Következzék a shelfie-interjú a REAL THOUGHTS szerkesztőjével, Kovats Reával.

Rea, te raktad össze a könyvespolcodat? Természetesen, azért olyan stabil, amilyen, mert én nyúltam hozzá. Na jó, valójában közöm nincs a saját könyvespolcomhoz azon túl, hogy én pakoltam tele. Ettől függetlenül tényleg nem egy fix darab, csoda, hogy egyáltalán még áll.

Van neve? Hogyne lenne! Könyvespolcnak hívom.

Mi alapján választod ki, hogy miket szerzel be saját könyvtáradba? Nagyon alaposan megfontolom. Rossz könyv nem kerülhet a polcra, de ami azt illeti, még csak közepesen jó sem. Szerző vagy műfaj az, ami alapján szelektálok, például egy tömény, vaskos dark fantasy vagy Mark Lawrence esetében egy percig nem vakarom a fejem, ennek a kettőnek már bérelt helye van.

Melyik könyv áll legrégebben a polcodon olvasatlanul? Ajjaj, ezért nem szeretek sok könyvet venni… Anthony Ryan-től A vér éneke lenne az a szerencsétlen, pont a kedvenc műfajomból. Azért ez egy picit ironikus, nem?

Melyik könyved nem volt polcon olvasatlanul egy percig se? Cassandra Clare Pokoli Szerkezetek-trilógiájának második része. Ahogy lecincáltam róla a kedvezménymatricát, már nyitottam is ki.

Mi volt a legutolsó rendezési elved? Az „ahogy éppen elfér”-koncepció kiválóan alkalmas mindenféle magasságú, szélességű, formájú, térfogatú, tárolókapacitású könyvespolc rendezésére. Korábban próbálkoztam olyan amatőr módszerekkel, mint ABC-sorrendben vagy szín szerint, de hamar rájöttem, az én polcom nem lesz olyan impozáns, mint azon a bizonyos instafotón, amit tegyük fel, most görgettem túl.

Szeretsz könyveken kívül mást is tárolni a polcodon, vagy szent és sérthetetlen a könyvespolcból a könyves rész? Minden lehetséges felületet ki kell használni a barátoktól/családtagoktól kapott mütyürök számára, ergo a könyvespolc léceit is. Persze csak olyan mértékben, amíg megfelelően látszanak mögöttük a könyvek. Elvégre, az a lényeg. A legalsón perpill egy vörös talpú, fekete, tíz centis magassarkú figyel. Pont passzol a mellette lévő Twilight-kötetekhez.

Tartasz könyveket esztétikai okokból? A tartalom az elsődleges, nem a csomagolás.

Melyik a kedvenc polcod és miért? Lényegében négy különálló könyvespolcot használok, ebből a legnagyobb, öt rekeszből állót tartom „fő” polcnak. A másik három közül az egyiknek a dobozára egyébként eredetileg a „cipőtároló” szó volt ráírva. Ötletem sincs, miért…

Akadnak külföldi könyvek is a polcodon? A Twilight-saga első része három különböző nyelven van meg itthon, plusz az egyik kedvenc zenekarom életrajzi kötetét magyarul és németül is beszereztem.

Eddig hány saját könyvedről írtál a blogodon? Ilyen-olyan formában 29 könyvem került említésre a blogon, ebben benne vannak a teljes sorozatértékelések is, amikor egy szériát nem kötetenként vittem a boncasztalra. Persze csak képletesen. Azt már ne kérdezd meg, hogy ehhez képest hányról kellett volna már írnom.

Azt már tudjuk, hogy mekkora fantasy-rajongó vagy, azonban ilyen sok könyvespolcot nehéz lenne csak ezzel a műfajjal megtölteni… Nem lehetetlen, sőt, el tudnám viselni. De igazad van, elég vegyes nálam a felhozatal, akad itt egy színező, három new adult, néhány ifjúsági, szépirodalom, LMBT, nyelvkönyvek, netes vagy kereskedelmi ismeretterjesztő és természetesen macskás könyvek is. Azok semmiképp nem hiányozhatnak.

Szoktak vándorolni a polcod darabjai másokhoz? Mennyire szokásod kölcsönadni a könyveidet? Legszívesebben hét plusz egy lakattal zárnám el az összeset. Volt olyan, amit minősíthetetlen állapotban kaptam vissza, azóta csak közeli barátoknak vagy családtagoknak adok kölcsön könyvet. Bár keresztapám szeret beléjük életet lehelni azáltal, hogy megtöri a gerincüket.

A végére egy kis matek, mert tudom, mennyire szereted: pontosan hány könyvet tárolsz otthon? 159-et számoltam. Nem vennék rá mérget, hogy pontosan annyi, de hadd ne kelljen még egyszer végigszaladnom rajta, kicsit sok nekem ez a szám.

Rea és interjúnk készítője, Kevin

bottom of page