top of page

6 író és a kedvenc dalaik


Van olyan szerző, aki akkora zenefan, hogy a regényeibe is beleírja a kedvenc bandáit, más lelkesen pakolgatja fel egymás után a lejátszási listákat a Spotify-ra, és találtunk olyat is, aki írt már saját dalt, amit ráadásul ő maga ad elő! Ideje, hogy megismerd a kedvenceidet egy új oldalukról is!

Holly Smale

A Geek Girl-széria brit írója mindig is együttérzett a bullying áldozataival (hiszen őt is sokat piszkálták, a középiskolában pedig nem volt egy barátja sem) – szóval nem véletlen, hogy az egyik abszolút kedvence Taylor Swift, akit a kanadai gimiben elég durván kiközösítettek. Holly a Twitterén rendszeresen megosztja az épp aktuális kedvenc dalait, és a Shake It Off-on kívül az egyik másik nagy kedvence az I Won't Give Up a Lennon & Maisy előadásában.

John Green

Egy csomószor elmondta már, hogy a Papírvárosokban nem véletlenül a The Mountain Goats a főszereplő Q kedvenc bandája: neki is ők az abszolút kedvencei! Az amerikai indie-folk együttes 1991 óta zenél, és elég csak belehallgatnod a lenti dalukba, érteni fogod, hogy a “szomorú fiú-irodalom” nagymestere mit szeret annyira bennük: azt, hogy szomorúak és kicsit furcsák. Vagy inkább nagyon.

John a másik nagy kedvencének, a Neutral Milk Hotelnek is igyekezett bebiztosítani a halhatatlanságot: Will Graysonnak nem csak hogy ez a kedvenc bandája, de még a koncertjükre is majdnem eljut. Ez az alternatív csapat amúgy nagyon jó, érdemes beszerezni a teljes albumaikat is!

Sarah J Maas

Az Üvegtrón-sorozat harminc éves írónője mindig zenét hallgat írás közben: és nem is nagyon kell találgatnunk, hogy mit, mivel minden egyes regényéhez összeállított egy-egy lejátszási listát a Spotify-on! Leginkább a filmzenéket csípi, főleg Hayao Miyazakia animációs filmjeinek a dalait (egy interjúban elárulta, hogy abszolút favorit nála A vadon hercegnője), de sűrűn hallgat James Newton Howardot, Hans Zimmert, Patrick Doyle-t és James Hornert is.

Murakami Haruki

A zseniális japán író (akinek apja buddhista szerzetes) gyerekkora óta rajong a nyugati kultúráért: és sokszor sok helyen elmondta már, mennyire imádja a rockot és a rock'n'roll-t. Még most, 67 évesen is szívesen rázza Bruce Springsteen-re, a Rolling Stones-ra, és a Beach Boys-ra! El tudod képzelni, ahogy erre táncol?

Jodi Picoult

A Gyere haza című regénye egy leszbikus zeneterapeutáról szól, aki anya szeretne lenni, de közben szeretné azt is, hogy a vallásos környezete ugyanúgy szeresse, mint eddig. A regény mellé Jodi kiadott egy CD-t is, amelynek mind maga írta a dalait, egy barátnője pedig, Ellen Wilber a zenét szerezte mellé.

A blugrass és jazz stílusú dalokon kívül egyébként Jodi írt két zenés tinidarabot is a fiával, Jake-kel közösen (az egyik az Over The Moon, a másik pedig a vámpíros Love at First Bite) – ezeket mind megtalálod a neten!

Leigh Bardugo

A Grisha-trilógia szerzőjének a Florence + the Machine, a Radiohead és a Sigur Rós a kedvencei (van ízlése, mi?) de ő is írt már saját dalt, amit egyébként az első rész, az Árnyék és csont ihletett: a Winter Prayer című dalt ráadásul ő is énekli.

Elég jó a dal, nem? Kíváncsiak vagyunk, hogy benne lesz-e a filmverzióban is, amit a Dreamworks stúdió készít!

bottom of page