top of page

10 dolog, amiért érdemes megismerned Derek Landy-t


Nagy örömmel jelentjük be, hogy a világhírű ír szerző sikersorozata, a Skrupulus Fondor-széria végre itthon is megjelenik. Ha eddig nem hallottál volna a vicces és hátborzongató sztorik szerzőjéről, akkor figyelj!

De mielőtt Derekről esne szó, bemutatjuk röviden a regénysorozat főszereplőjét, Skrupulus Fondort: Skrupulus egy négyszáz éves nyomozó, aki több minden miatt is furcsának tűnhet. Mondjuk már a kora is egészen lenyűgöző, de ráadásul arrogáns, gyilkos a humora, képes tűzlabdákat dobálni, ja, és majdnem elfelejtettük említeni: történetesen egy két lábon járó csontváz! Az első regényben a 12 éves Stephanie-nak segít kinyomozni, hogyan halt meg valójában a nagybátyja, miközben egy csomó természetfölötti lénnyel gyűlik meg a bajuk.

Stephanie egy igazi kick-ass hősnő

Ha bejön a Benedict Cumberbatch-féle Sherlock fanyar fölényessége, Tim Burton groteszk filmjei és csíped a kicsit sötét lelkű és fekete bőrcuccokban járó csajhősöket, mint amilyen a tetovált lány volt, akkor Skrupulus és Stephanie történeteit is élvezni fogod.

Skrupulus és Sherlock igazi rokonlelkek!

1. Derek nem csak a fegyverekhez ért, hanem az ásóhoz és a kapához is: egy ír farmon nőtt fel ugyanis, és mielőtt arra adta volna a fejét, hogy ifjúsági regényeket írjon, a szülei tanyáján dolgozott.

Derek a farmon

2. Szereti a magyarokat: az első sztoriját, amit filmre vittek, Bolygó Balázs operatőrrel közösen készítette, aki többek közt a Z világháború és a Nesze neked, Pete Tong! című alkotásokat is jegyzi. A Derekkel közös filmjének már a címe is vicces: Boy Eats Girl, és ahogy az könnyen kikövetkeztethető, egy szerelmes zombitörténetről van szó.

Derek filmje nagyon jónak tűnik!

3. A születésnapján nem kell suliba és melóba mennünk, ugyanis épp megemlékezünk: igaz nem róla, hanem '56 hőseiről! (Derek tehát október 23-án született.)

4. Mondtuk, hogy nagyon menő a fickó: a Skrupulus Fondor-sorozat jogaiért 1,8 millió fontot (vagyis kb. 691 milliárd forintot) fizett neki a HarperCollins kiadó, a Warner Bros. pedig a könyvek megfilmesítéséért 1 milliárd dollárt (azaz nagyjából 260 milliárd forintot) utalt át Dereknek.

A sorozat összesen 9 részből áll, az első júniusban jön magyarul!

5. Igen, készül a film az első Skrupulus-könyvből: a forgatókönyvet maga Derek írja, a producerek pedig ugyanazok, akik A titánok harcában is együtt dolgoztak.

6. Filmek és könyvek terén mindenevő: egyszerre imádja a Dr. Who című sci-fi sorozatot, Philip Pullman epikus Young Adult-regényeit, a Hősök és a Lost című sorozatokat és (kapaszkodj meg!) a Szívek szállodáját is!

7. Talán a testalkata alapján nem gondolnád, de Derek nagy harcművész: és fekete öves kenpo karatés!

8. Bár már olyan vastag, hogy bárhol lakhatna, ő továbbra is Írországban él, van három kutyája (egy német juhász meg két staffordshire bullterrier) és rengeteg macskája.

És nem csak háziállatai vannak ám: hanem rengeteg rajongója is! (Oké, itt csak ketten vannak, de ennél több is van!

9. Igazi éjjeli bagoly: délelőtt 11-kor szokott felkelni, háromig elszöszöl a dolgaival, aztán ájulásig ír (általában hajnali három-négy körül zuhan be az ágyba).

Ha bejön a főszereplő lány, Stephanie stílusa, találsz stíluskalauzt is róla a Polyvore-on!

10. Természetesen rengeteg díja van: többek közt egy Red House-díj (ilyet rajta kívül olyan nagy írók kaptak, mint J. K. Rowling, Suzanne Collins és Roald Dahl), három Irish Children's Book Award és az évtized legjobb ifjúsági könyvének járó Irish Book Award.

bottom of page