top of page

Shelfie-sorozat: Lakatos István könyvespolca


Az elmúlt években István felforgatta a magyar gyerek- és ifjúsági irodalmat: már az első regénye, a Magvetőnél megjelent Dobozváros rengeteg díjat nyert (érdemes elolvasni, ha szereted az ironikus, popkulturális utalásokkal megpakolt, fanyar humorú sztorikat), az Óraverzummal pedig elindította az első ütős és magyar, tizenéveseknek szóló steampunk-sorozatot.

És persze ne feledkezzünk meg a különleges illusztrációiról és a vagány képregényeiről sem, hiszen ezekben a műfajokban is több elismerést kapott – és tény, hogy nagyon kevesen tudnak nála viccesebb, szánalmasabb és szerethetőbb állatokat és embereket rajzolni. De most nem a saját munkáiról, hanem a kedvenc könyveiről kérdeztük, és megmutatta a könyvespolcait is (mint kiderült, tulajdonképpen az egész lakását könyvespolcnak használja).

Mi az a három könyv, ami megváltoztatta az életed?

Philip Pullman: Az Úr sötét anyagai-trilógia, Neil Gaiman: Szerencsére a tej, Alan Moore – Kevin O'Neill: League of Extraordinary Gentlemen

Ki a kedvenc női és férfi karaktered?

Erre baromi nehéz válaszolni. Mondjuk Hellboy és Annie Wilkes a Tortúrából.

Melyik a külsőre legszebb könyved, amit igyekszel mindig jól látható helyre tenni a polcodon?

A képregényeim jó része, különösen az ezer oldalas Omnibusok.

A könyvespolcon kívül a lakás milyen pontjain tárolsz még könyvet?

A mosogató és a macskaalom kivételével nagyjából MINDENHOL. Persze itt a tárolás azt jelenti, hogy letettem és ott felejtettem. De egy csomó ilyen könyv bóklászgat a lakásban.

Mi a kedvenc könyves filmadaptációd?

A Csillagpor: százszor jobb, mint a regény, ami nem is jó.

bottom of page