top of page

És az írók mit olvasnak?


Stephen King azt mondja, hogy “Ha nincs időd olvasni, akkor nincs időd (vagy eszközöd) az írásra sem. Ez ilyen egyszerű.” José Saramago pedig azt, hogy nála úgy néz ki az írás, hogy ír egy oldalt, majd rengeteget olvas, aztán ír még egy oldalt. A nagy szerzők nem hagynak fel az olvasással azután sem, hogy elkezdtek könyvet írni, hiszen ez az a tevékenység, amelyből a legtöbb inspirációt meríthetik. Nézzük, hogy kinek melyik a kedvenc könyve!

George R. R. Martin

Borzasztó meglepő lesz, de a fantasyszerző legemlékezetesebb olvasmánya A gyűrűk ura, viszont nemrég kijelentette, hogy a frissebb művek közül a Tizenegyes állomás is egészen lenyűgözte.

J. K. Rowling

Harry Potter ősanyja nem hazudtolja meg brit mivoltát, az Emmát választotta Jane Austentól. (Nagy szerencse, hogy Rowling azért jóval érdekfeszítőbb könyvekkel szórakoztat minket.)

Stephen King

A horror nagymesterének tízes listáján olyan remekművek szerepelnek, mint az 1984, a Hucklebery Finn, A legyek ura, a Sátáni versek illetve a Véres délkörök Cormac McCarthytól.

Jodi Picoult

Amikor megkérdezték tőle, hogy ki a kedvenc szerzője, felsorolt egy tucatot, de minden második Alice Hoffman volt. Elég nagy lehet a lelkesedés! Azért Hoffman mellett helyet kapott Amy Tan, Aimee Bender, Anne Tyler, Emma Donoghue, illetve néhány klasszikus író is, mint Charles Dickens, Shakespeare, Jane Austen és Margaret Mitchell.

Jonathan Franzen

A terjengős írásairól ismert kortárs szerző egész hosszú listában fejtegeti a kedvenceit, közülük elég kevés jelent meg magyarul, de annyit elmondhatunk, hogy előnyben részesíti Alice Munro könyveit, Toni Morrisont, William Faulknert, Saul Bellow-t, szereti Az éjfél gyermekeit Salman Rushdie-tól és a Valami történt-et Joseph Hellertől.

Samuel Beckett

A kissé bosszantó, abszurd csodamű, a Godot-ra várva írója olyan egyszerű könyveket szeretett, mint például a Zabhegyező vagy a 80 nap alatt a Föld körül című Verne-regény. Gondolom, inspirációt nem feltétlenül ezekből merített.

Murakami Haruki

A japán író a híres klasszikusokra voksol, legyen az A Karamazov-testvérek Dosztojevszkijtől vagy A kastély Franz Kafkától, illetve nagy kedvence még a Zabhegyező és A nagy Gatsby is.

Ernest Hemingway

Ernest papa nem maradhat ki egyik válogatásunkból sem, a sok feleséget elfogyasztó író a könyveket tartotta a leghűségesebb barátainak, kedvencei pedig igazán sokrétűek: köztük van az Üvöltő szelek, az Anna Karenina, a Bovaryné, a Hucklebery Finn (ne már, Tom Sawyert senki sem választja?), a Vörös és fekete és a Háború és béke is.

Gillian Flynn

Mi más inspirálhatná a szövevényes és fordulatokban gazdag thriller-szerzőt, mint Agatha Christie Tíz kicsi négere? Nem csoda, hogy rákapott arra, hogy csőbe húzza az olvasókat!

F. Scott Fiztgerald

A nagy Gatsby szerzője egy ilyen szép listát írt az általa ajánlott könyvekről, közöttük szerepelnek Oscar Wilde drámái, Ibsen Nórája, a Háború és béke, két Proust-regény, és még sok más, amit nem tudok elolvasni. :)

bottom of page