top of page

Hogyan legyél booktuber? 2. felvonás


Ahogy azt az előző részben már jeleztem, kétfelvonásos drámát kívánok megosztani veletek. Az elsőben általános dolgokkal kapcsolatban próbáltam életvezetési tanácsokat adni (remélem, sokan hasznát vettétek!), ebben a színben viszont kevesebb szereplő lép színpadra. Ők pedig a következőek:

 

* TUDATOSSÁG * PAPÍR, TOLL * NYAK ÉS FEJ – BELEÉRTVE A HANGKÉPZŐ SZERVEKET * MAGABIZTOSSÁG

 

A legfontosabb dolog tehát, hogy ha megvan a szikra, ne engedd elúszni. Tényleg. Sokszor előfordul, hogy napközben beugrik egy jó gondolat, jó téma és firkálgatunk gyorsan hozzá, aztán hazaérünk, fontosabbá válik hirtelen minden. Maratont futunk, grillpartit adunk, részt veszünk egy szellemidézésen, ne adj Isten még tanulni is kezdünk, csak hogy ne kelljen foglalkozni az ötlettel. És itt veszik el rengeteg tehetség, rengeteg egyedi, jó gondolat.

Ne arra figyelj, hogy milyen pillanatnyi zavaró tényezők lépnek fel – például nem tökéletes a hajad esése, kicsit karikásak a szemeid, az ötletet annyira mégse találod jónak. Saját magunk lebeszélésében verhetetlenek vagyunk mindannyian. Sokszor megfeledkezünk arról, hogy az ötleteink tényleg a sajátjaink, a megjelenésünk a sajátunk, és minden csak állapot. Nyilván nem lesz tökéletes minden egy videofelvételben, de miért is lenne? Ki várja el?

Élőben, amikor beszélgetünk a barátainkkal, csak akkor szólalunk meg, mikor tudjuk, hogy olyan tökéletes kommentárt fogunk hozzáfűzni a gondolatmenethez, amelyet 20 év múlva is pont így fogunk gondolni? Aligha. Minden elfojtott vagy ki nem fejezett gondolat megalkuvás a középszerűséggel. Ha van bennünk valami, adjuk ki.

A másik legfontosabb tényező, hogy vállaljuk a véleményünket, mert csak úgy tudjuk a saját identitásunkat megteremteni. Úgy szeretném azt mondani, hogy próbáljunk ne sértőnek lenni, mindenkire mindig figyelemmel lenni, de nem lenne értelme.

A bátorság titka, hogy tudjuk, hogy a véleményünk formálhatja másokét is, abba az irányba, ami szerintünk jó. Aztán ez bármikor változhat. Pont ez a fontos, hogy semmi sem állandó. (És tényleg nem!) Most még ezt a cikket olvasod, tíz perc múlva lesz ennek az írásnak olyan hatalmas hatása rád tekintve? Aligha. Elmész még fogat mosni, aztán zugenni, aztán megint fogat mosni, végül éjszakáig social medián lógsz, míg arcodba nem ejted a telefont és elalszol.

A véleményünket visszafogni azért sem célszerű, mert egy jelenség értelmezése esetén borzasztóan fontos a kritikai hozzáállás, és gondolj bele abba is, hogy mi sem választjuk ki, kritizálhatnak-e mások, vagy sem. Ha megteszik, átgondoljuk, hogy releváns-e vagy sem, aztán továbblépünk. Legyél közösségi, a közvélemény formálására nagy szükség van!

bottom of page