top of page

Shelfie-sorozat: Oravecz Nóra könyvespolca


Igen, Oravecz Nóra. Tudom, hogy megosztó, és sokan csak néhány kiragadott mondatot ismernek tőle: pedig Nóra iszonyú képzett, olvasott és okos motivációs blogger és előadó, és erre akkor jöttem rá, amikor rátaláltam a Harper Wintour nevű blogjára (ami egy kísérleti oldal: itt tesztelte azt, milyen lenne, ha más tartalmat szolgáltatna): ezen az oldalon olvastam először magyar nyelven a kedvenc amerikai inspirációs előadómról, Iyanla Vanzantról, és egy csomó érdekes elemzést találtam Arianna Huffington, Oprah Winfrey, Deepak Chopra és Ellen DeGeneres munkásságáról, karrierrel, önfejlesztéssel, kreativitással kapcsolatos nézeteikről, elgondolkodtató elmélkedéseket popkulturális jelenségekről, arról, vajon melyik sztár mitől olyan befolyásos, ki mit képvisel, mi van a dalok, filmek, nyilatkozatok mögött. Kár hogy a blog nem frissül mostanában, de a honlapján Nóri azért néha ír ezekről a kedvenceimről, hivatkozik rájuk, és a bejegyzésein érződik, hogy rengeteget tanult tőlük és tovább is gondolta a nézeteiket. Szóval mindenképp érdemes olvasni őt: és nem Dosztijevszkij vagy Kundera felől kell olvasni, hanem mondjuk a fent említett nagy nevek könyvei felől, mert abban a műfajban igenis ott a helye, igenis sokatmondó. És akkor most jöjjenek a válaszai a kérdéseinkre.

Mi az a 3 könyv, ami megváltoztatta az életed?

Inkább azt mondanám, hogy nagy hatással voltak rám, vagy a nézőpontomat változtatták meg bizonyos dolgokkal kapcsolatban. Elizabeth Gilbert: Big Magic című könyve kiemelt helyet kapott a polcomon: az íróval személyesen is találkoztam, Napában el is végeztem a workshopját. Esther Hicks: Vortex című könyvét azért szeretem, mert törvényszerűségekkel írja le, hogy mi miért történik, és nincs szó semmiféle "bevonzásról" benne. Szerintem zseniális. Deepak Chopra: The way of the Wizard című könyvét San Franciscóban az utcán találtam. A szomszédaink mindig kitették azokat a könyveket, amikre nem volt szükségük, és egy nap amikor mentem haza, megláttam, és rögtön fel is kaptam (magyarul A varázsló mágiája címmel jelent meg). Egérrágta, de a kedvencem. Ha lehetne még egy plusz, a stílusa és a műfaja miatt az Én, Ozzy – mert zseniális, szórakoztató.

Melyik a legféltettebb könyv a polcodon?

A Big Magic. Jó pár hónapja szereztem be a keménykötéses angol verziót, amit a napai rendezvény előtt az Uberben hagytam, majd ott újra megvettem, és én voltam a második, aki a kezében tarthatta a magyar kiadást. Ha valaki nem is olvassa el ezt a könyvet, csak megnézi az erről szóló TED-es előadást, megérti, hogy miért ennyire fontos számomra ez a könyv.

Arról nem is beszélve, hogy a borító eszméletlenül vonzóra sikerült. Szokták is mondani, hogy egy borító akkor jó, ha legszívesebben bekereteztetnéd, és kitennéd a faladra. Nos, ez egy ilyen borító.

Mi a kedvenc filmadaptációd?

Az Ízek, imák, szerelmek. Nekem mondjuk jobban tetszik a film, mint a könyv, mindenesetre ebből a könyvből is megvan mind az angol és a magyar verzió is. Imádom a sztorit, de leginkább azt az őrületet, amit elindított, na meg persze Elizabeth Gilbertet. Kétszer hallottam élőben, és minden alkalommal olyan dolgokat fogalmaz meg, ami előbbre viszi a világot. Ha egy embert követsz be ma Facebookon, akkor legyen ő az. Nem fogod megbánni.

bottom of page