top of page

6 klasszikus regény a felnőtté válásról


Volt élet napjaink Young Adult-regényei előtt is, avagy nem minden a szerelmi háromszögekről szól (nyugalom, lesz itt majd az is). A felnőtté válás hálás téma, ha nehezített a pálya, akkor meg végképp – az eredmény pedig nem minden esetben gyerekeknek való. Összegyűjtöttük néhány felejthetetlen művet, amelyeknek főhősei fiatalok, akik különböző nehézségi szintű élethelyzetekben lavíroznak.

J. D. Salinger: Zabhegyező

Vagy ahogy mostanában, az új magyar fordítás után hívják: Rozsban a fogó. Holden Caulfield elég megosztó személyiség, számomra egyszerre ellenszenves és sajnálatra méltó, de az biztos, hogy egy időtálló karakter az övé. A Zabhegyező egy 17 éves, lázadó kamasz küzdelme a világgal és az elvárásokkal, Holden már jó ideje pengeélen táncol, kérdés, hogy sikerül-e beilleszkednie a társadalomba.

Tetszeni fog, ha élvezted az Egy különös srác feljegyzéseit.

William Golding: A legyek ura

A tökéletes példa arra, hogy egy fiatal szereplőkkel teli regény nem feltétlenül szülinapi zsúr kakaóval és csokitortával. Avagy mi történik, ha egy csapat gyerek hajótörést szenved és felnőtt nélkül kell menedzselniük a maguk új világát. A bennük lakozó gátlástalanság és az annál is mélyebben levő kegyetlenség hihetetlen eseményekhez vezet, de nem akarok lelőni egy poént sem előre.

Tetszeni fog, ha élvezted Az éhezők viadala-trilógiát.

Anthony Burgess: Gépnarancs

Úgy tűnik, a mai disztópiák előtt is volt élet, Burgess különös nyelvezetű regényében megelevenedik egy olyan társadalom, ahol a szabad akarat nem juthat érvényre, és ahol az Állam kényszeríti a konformizációt. Főhőse, Alex egy kissé hasonlít Holden Caulfieldhez: ki akar törni az egyforma emberek közül, és ehhez elég sok végén kell égetnie a gyertyát. Bár a főhős 15 éves, ez sem lányregény, kell gyomor hozzá.

Tetszeni fog, ha élvezted Az Hold legsötétebb oldalát.

Charlotte Brontë: Jane Eyre

Nem tudom, létezik-e olyan ember a földön, aki ne imádná ezt a történetet. A Jane Eyre tökéletes társ lehet egy borús, esős délutánon; elkalauzol minket a 19. századi Angliába, egy titkokkal teli kastélyba, amelynek ura a rejtélyes Mr. Rochester. Tanúi lehetünk, ahogy az árvaházi kislányból fiatal nő válik, és ahogy Jane állhatatosságával és jószívű jellemével veszi az akadályokat. Amilyen kedves lány, még azt is megbocsátjuk neki, hogy lenyúlja Mr. Rochestert.

Tetszeni fog, ha élvezted az Alkonyatot.

Anne Frank naplója

A világirodalom legismertebb naplóregénye Anne 2 évét öleli fel a második világháború ideje alatt. A lány egy amszterdami ház rejtekében bujkált 1942 és 1944 között a náci hatalom elől, és ez idő alatt naplót vezetett, leírta a gondolatait, amelyek minden átlagos lányt foglalkoztathatnak, háborúban vagy anélkül.

Tetszeni fog, ha élvezted a Számláld meg a csillagokat című regényt.

Szabó Magda: Abigél

Az egyik kedvenc könyvem, ami minden újraolvasásnál más és más élményt ad, mellesleg azt gondolom, hogy ez a történet 50 év múlva sem lesz idejétmúlt. A kollégium szigorú szabályai és a külvilág iránti vágy miatt szenvedő Gina története ez, akit a háború elől küldenek az árkodi bentlakásos iskolába. A zárt közösség hangulata utánozhatatlan, és olvasás közben még azon is izgulhatunk, hogy kiderül-e, kicsoda a rejtélyes Abigél, aki a lányok kívánságait teljesíti.

Tetszeni fog, ha élvezted az Anna és a francia csókot.

bottom of page