Használati útmutató hangoskönyvekhez


Mi az: folyamatosan beszél, és van, hogy napokig be sem fogja? Néha ismered a hangját, néha nem. Néha tudod követni, néha meg oda sem figyelsz rá. Van, hogy segít, van, hogy idegesít. Tiszta és recsegős, lassú és hadarós is lehet. Azt hiszem, a cím kicsit spoileres volt, hiába igyekeztem nagyon titokzatos lenni. A hangoskönyv sikere szinte mindig a befogadón múlik, hisz kicsiny hazánkban, ha nem is jelenik meg minden ponyvához, ami van, az kivétel nélkül minőségi. És mégis mennyire király már, ha mondjuk Dragománt hallgathatsz a kedvenc magyar hangod (Für Anikó!!!) tolmácsolásában – csak, hogy személyes példát említsek.

 

szóval: Miért érdemes hangoskönyvet hallgatni?

 

Olivia Wilde épp ősi ösztöneinek enged, amikor az utcán kedvencét, Tóth Árpádot hallgatja

1. Édesanyánk nem fog egész életünkben esténként ott ülni az ágyunk sarkán, a történetek megosztása és hallgatása pedig, úgy gondolom, a legősibb vágy az emberben. Ahogy Szabó Magda egyik ismert regényében fogalmaz: "a neandervölgyi ős nyilván akkor tanult meg könnyezni, mikor először élte át, hogy egymaga diadalmaskodik a hazahurcolt bölény mellett, nincs kivel megosztani a harc élményét, nincs kinek megmutatni sem a zsákmányt, sem a sebeit."

2. Ha nem is nap végén, de felmerülő szabad óráinkban ha egyedül érezzük magunkat, és nem szeretnénk elárasztani otthonunkat a világ borzasztó híreivel, jól szolgálhat egy új vagy ismert történet hallgatása.

3. Ki kell mondani: azért is érdemes hallgatni, mert az ember olykor lusta vagy fáradt. Vagy lusta és fáradt.

 

Íme, néhány fontos tudnivaló azért.

 

1. Ne gondold, hogy a hangoskönyv egyenlő azzal, hogy az agyunkba öntik ingyen a szépirodalmat. Aktív befogadónak kell lennünk, akármennyire is gondoljuk, hogy „berakok egy hangoskönyvet, amíg megfőzök és közben nézem a kedvenc valóságshowmat.”

2. Igyekezd a multitaskingot legalább annyira leszűkíteni, hogy csak egy, vagy két párhuzamos, mentális aktivitást nem igénylő tevékenységet folytass hangoskönyv hallgatása közben. (Nekem a kedvencem, hogy fekszem, és ezzel az igen aktív tevékenységgel párhuzamosan, még a szemem is lecsukom néha. Figyelni kell ám!) Viccet félre téve, futáshoz, hosszabb utazáshoz kiválóan szolgálhatnak.​

​Nina Dobrev futás közben valószínűleg Bulgakovot hallgat

3. Ha a kiszemelted hadar, vedd a bátorságot és lassítsd le, ha pedig túl sok szünetet tart, nyugodtan gyorsíts a tempón. (Ha pedig kötelezőt hallgatsz, és három órád maradt a vizsgáig, nem kell tanácsot adni: magától értetődő, hogy elég, ha minden második szót hallasz!)

Ez a Dolce & Gabbana-modell pedig a tekintetéből ítélve Sylvia Plathra figyel épp

4. Azért arra figyelj, hogy válaszd külön a szöveget és a felolvasást. Jó szöveget is el lehet rontani rossz előadásmóddal, és kevésbé igényes szöveget is végtelenül értékelhetővé tud varázsolni egy jó előadásmód. Ezért is több is, és kevesebb is mint egy szöveg.