top of page

Használati útmutató hangoskönyvekhez


Mi az: folyamatosan beszél, és van, hogy napokig be sem fogja? Néha ismered a hangját, néha nem. Néha tudod követni, néha meg oda sem figyelsz rá. Van, hogy segít, van, hogy idegesít. Tiszta és recsegős, lassú és hadarós is lehet. Azt hiszem, a cím kicsit spoileres volt, hiába igyekeztem nagyon titokzatos lenni. A hangoskönyv sikere szinte mindig a befogadón múlik, hisz kicsiny hazánkban, ha nem is jelenik meg minden ponyvához, ami van, az kivétel nélkül minőségi. És mégis mennyire király már, ha mondjuk Dragománt hallgathatsz a kedvenc magyar hangod (Für Anikó!!!) tolmácsolásában – csak, hogy személyes példát említsek.

 

szóval: Miért érdemes hangoskönyvet hallgatni?

 

Olivia Wilde épp ősi ösztöneinek enged, amikor az utcán kedvencét, Tóth Árpádot hallgatja

1. Édesanyánk nem fog egész életünkben esténként ott ülni az ágyunk sarkán, a történetek megosztása és hallgatása pedig, úgy gondolom, a legősibb vágy az emberben. Ahogy Szabó Magda egyik ismert regényében fogalmaz: "a neandervölgyi ős nyilván akkor tanult meg könnyezni, mikor először élte át, hogy egymaga diadalmaskodik a hazahurcolt bölény mellett, nincs kivel megosztani a harc élményét, nincs kinek megmutatni sem a zsákmányt, sem a sebeit."

2. Ha nem is nap végén, de felmerülő szabad óráinkban ha egyedül érezzük magunkat, és nem szeretnénk elárasztani otthonunkat a világ borzasztó híreivel, jól szolgálhat egy új vagy ismert történet hallgatása.

3. Ki kell mondani: azért is érdemes hallgatni, mert az ember olykor lusta vagy fáradt. Vagy lusta és fáradt.

 

Íme, néhány fontos tudnivaló azért.

 

1. Ne gondold, hogy a hangoskönyv egyenlő azzal, hogy az agyunkba öntik ingyen a szépirodalmat. Aktív befogadónak kell lennünk, akármennyire is gondoljuk, hogy „berakok egy hangoskönyvet, amíg megfőzök és közben nézem a kedvenc valóságshowmat.”

2. Igyekezd a multitaskingot legalább annyira leszűkíteni, hogy csak egy, vagy két párhuzamos, mentális aktivitást nem igénylő tevékenységet folytass hangoskönyv hallgatása közben. (Nekem a kedvencem, hogy fekszem, és ezzel az igen aktív tevékenységgel párhuzamosan, még a szemem is lecsukom néha. Figyelni kell ám!) Viccet félre téve, futáshoz, hosszabb utazáshoz kiválóan szolgálhatnak.​

​Nina Dobrev futás közben valószínűleg Bulgakovot hallgat

3. Ha a kiszemelted hadar, vedd a bátorságot és lassítsd le, ha pedig túl sok szünetet tart, nyugodtan gyorsíts a tempón. (Ha pedig kötelezőt hallgatsz, és három órád maradt a vizsgáig, nem kell tanácsot adni: magától értetődő, hogy elég, ha minden második szót hallasz!)

Ez a Dolce & Gabbana-modell pedig a tekintetéből ítélve Sylvia Plathra figyel épp

4. Azért arra figyelj, hogy válaszd külön a szöveget és a felolvasást. Jó szöveget is el lehet rontani rossz előadásmóddal, és kevésbé igényes szöveget is végtelenül értékelhetővé tud varázsolni egy jó előadásmód. Ezért is több is, és kevesebb is mint egy szöveg.

bottom of page