top of page

Shelfie-interjú: Pintér Kitti könyvespolca


A 20 éves Kitti a kortárs magyar irodalom egyik legizgalmasabb jelensége: először két évvel ezelőtt találkoztam a nevével, pontosabban a hangjával, YouTube-on, ahol a Niburu című versét szavalta, és emlékszem, libabőrös lettem a végére. Aztán tavaly nyáron közös táborba sodort bennünket az élet (vagyis inkább a People Team stábja), és hatalmas élmény volt közös kreatív írás órát tartani vele a 12-18 éveseknek. Azóta tudom, hogy bolondul a macskákért is, és hogy imád Windows Painttel ökörségeket fabrikálni Instára. De benneteket gondolom, nem ez érdekel, hanem a versei (kattintsatok ide, ide és ide, ha jót akartok), és a könyvespolcára. Ez itt a kollégiumi polca (a kecskeméti lány most másodéves egyetemista az ELTE bölcsészkarán),

ezek pedig válaszai a kérdéseimre:

Mi az a három könyv, ami megváltoztatta az életed?

Mivel elég sok könyvet kedvelek, úgy döntöttem, hogy három kategória szerint emelek ki egyet-egyet közülük. Nagyon szeretem a lírát, szóval azzal kezdeném. Elsőként Borbély Szilárd Halotti pompáját választottam, ami a maga szörnyűségében gyönyörű kötet. A második egy regény, Nádas Péter Emlékiratok könyve; mindkét szöveg az a típusú olvasmány, ami után nehéz tükörbe nézni. Végül vacilláltam Sjón Macskarókája és Máté Angi mesekönyvei között, aztán mégis az Emlékfoltozókat választottam, mert nagyon szépen mesél, és mert nagyon szeretem Rofusz Kinga illusztrátor munkáit.

És egy közeli képet is kaptunk a polcról! Látszik, hogy irodalomtudomány szakos, latin minorral, igaz?

Melyik halott költővel mennél el sörözni?

Kassákkal.

Melyik könyved nem adnád kölcsön senkinek, mert kincs?

Valaha elég jóhiszemű voltam a könyvek kölcsönadásával kapcsolatban, de meglett emberként már tudtam hangosan nevetni az Ahogy tetszik (Katona, Závada szövegkönyv, Kovács D. Dániel rendezés, ajánlom!) erre vonatkozó poénján. Soha ne adj kölcsön könyvet. Persze van olyasmi, amire különösen vigyázok, mert igényli: nagymamámnál találtam egy elég kiadású Petőfi kötet, amit egyszer azóta már megpróbáltam újrakötni, de szétesett, hiába, ez jellemző, ez a szétesés az ilyen régi dolgokra.

Ki a kedvenc fiú és lány regényhősöd?

Mattia és Alice. Valamiért ragaszkodom a tragikus hősökhoz, és elég hamar beleszerettem a Prímszámok magányának két központi karakterébe.

Mi a kedvenc filmadaptációd?

A Werckmeister harmóniák.

bottom of page