top of page

4 kihagyhatatlan urban fantasy


Oké, nem titkoljuk: ez a cikk természetesen azért született, mert már nagyon izgatottan várjuk, hogy megérkezzen a nyomdából kiadónk vadiúj könyve, Az Ősök jogara, ami az Egy dörzsölt koponya kalandjai-sorozat első része. Tehát szó lesz a cikkben erről is, de mivel a kb. négyszáz oldalas regénnyel vaslószínűleg hamar végeztek majd, a biztonság kedvéért ajánlunk még három hasonló városi fantasy-t!

Magisztérium-sorozat

Amikor két olyan zseni összeül, hogy közösen írjon valamit, mint Holly Black és Cassandra Claire, az olyan, mint egy csillagrobbanás (csak kevesebben halnak bele). A sorozatuk, ami a hírek szerint öt részes lesz, a Magisztérium nevű intézményben játszódik, a főszereplő pedig egy olyan tizenkét éves srác, aki sosem akart varázsló lenni, most mégis egy varázslósuliban találja magát. Igen, ez kicsit Harry Potter-szerűen hangzik, de ez ne riasszon el: nagyon is sok dolog történhet egy oktatási intézmény falain belül!

True Blood-sorozat

Naná, hogy az egyik kedvencünk, és nem, nem a szerelmi szál(ak) miatt, ami az HBO-sorozatban túl nagy hangsúlyt kapott, hanem a friss, éles és nagyon viccesen bemutatott társadalmi visszásságok bemutatása miatt – és a mások gondolataiban olvasni tudó tündérlány, Sookie kalandjai a vámpírok és vérfarkasok közt szerencsére cseppet sem hajaznak a Twilightra. Mert ahogy Jeannie Holmes, a Blood Law írója mondja: az urban fantasy-t az választja el a paranormális románctól, hogy ha "kiemeljük a románcot a sztoriból, és ezek után még mindig életképes a történet, akkor urban fantasyról beszélünk". Hát itt a középpontban nem a szerelem áll, hanem az, hogy mindenkinek szét kell rúgni a hátsóját, aki hülyeségeket csinál!

Éjszaka háza-sorozat

Vámpírok, bentlakásos iskola, kemény csajok, akik élőhalottakkal harcolnak és fellázadnak a suli ellen is: mind pipa, és külön plusz pont jár a keresetlen, laza, sosem modoroskodó nyelvezetért, amitől P. C. Cast és Kristin Cast sorozata olyan különleges és üdítő a rengeteg YA urban fantasy közt. És ami még jó jel: minden egyes résszel egyre erősebb lesz a sorozat!

Egy dörzsölt koponya kalandjai-sorozat

És igen, igen, itt van a több száz éves, önimádó csontváz, Skrupulus Fondor és a kicsit komor és csípős nyelvű Stephanie pezsgő, szemtelen és iszonyú humoros sorozata is, csodaszép borítóval! A sztori nagyon kalandos: az első részben a fura párosnak Dublinban kell megküzdenie a sötét elemekkel, mielőtt a világuralomra törő gonosz megszerezné a varázserejű jogart, miközben túlvilági lények ólálkodnak a nyomukban. Mindezt pergő, sziporkázó párbeszédek és egy nagyon brit, sötét humor jellemzi – szóval felejtsd el a szokásos amerikai fantasy-stílust, a Dörzsölt koponya egy igazi ínyencség a műfajon belül! (Május 27-től lesz kapható, és már elő tudjátok rendelni!)

bottom of page