top of page

Shelfie-sorozat: Szűcs Péter könyvespolca


Péter az egyik legenergikusabb, legkreatívabb és legsokoldalúbb ember, akit ismerek, aki miközben hol rádiós, hol magazinos újságíró, hol szerkesztő vagy főszerkesztő, profin fotóz, miközben elvetemült bringás és jógázó. Természetesen hatalmas könyvmoly is mindezek mellett, és nem csak a könyveket és a dedikálásokat gyűjti, hanem szereti bejárni kedvenc írói ikonikus helyeit és regényeik helyszíneit. Azt hiszem, lehet belőle inspirálódni!

Mivel foglalkozol éppen és hol találhatnak meg az emberek?

A saját utazási magazinomat készítem és a kubai portréfotó kiállításomra készülök. A hamarosan startoló PetersPlanet.travel egy olyan több nyelvű webmagazin lesz, amely az utazás élményén keresztül mesél arról, hogy mi az, ami szerintem igazán fontos az életben. A Waiting for Obama című fotóanyag szereplőit éppen azon a héten fotóztam Havannában, Cienfuegosban, Trinidadban és a Vinales völgyében, amikor Barack Obama amerikai elnök történelmi látogatásra érkezett a karibi országba.

Cartagena, Kolumbia, Garcia Marquez házának utcájában

A website launch party a pop up kiállítással egy időben lesz június 15-én a Brody Studiosban, ahol a megnyitó után levetítik az Obama mama című dokumentumfilmet, amely Obama édesanyját mutatja be. A vetítés után beszélgetni lehet a film rendezőjével is. Igazán izgalmas estét állítottunk össze a vakáció első estéjére. Ezen túl szabadúszó újságíróként dolgozom, legtöbbet most a DiningGuide olvasói találkozhatnak az interjúimmal, de kéthetente pénteken hallható a műsorom a TrendFM-en, ahol divattal, dizájnnal és inspiráló emberi történetekkel kívánok kellemes hétvégét a hallgatóknak. Hétköznap reggelente a Margitszigeten lehet találkozni velem, a punk jóga team tagjaként. Egy olyan közösségi jógázásról van szó, amely különböző izgalmas embereket hoz össze egymással. Tulajdonképpen csak együtt kezdjük a napot a szabadban egy közös jógázással, nem kerül semmibe, és bárki megoszthatja a jóga élményét vagy a történeteit a másikkal. A mottónk az, hogy igazi punk, aki nemcsak éjjel legény a talpán, hanem reggel nyolckor lenyom velünk egy igazán jó energiákat megmozgató gyakorlatsort a nap felé fordulva.

Melyik az a három könyv, ami megváltoztatta az életedet?

Az első és legfontosabb író az életemben Gabriel Garcia Marquez. Valójában minden könyve óriási hatással volt rám és arra, ahogyan a világról gondolkodom. Miatta tanultam meg spanyolul is, mert szerettem volna eredetiben is olvasni a munkáit. A Száz év magányt rendszeresen újraolvasom, de talán a Szerelemről és más démonokról című volt a legnagyobb hatással rám. Ez volt az első könyv, amelyben a mágikus realizmussal találkoztam, és Marquez volt az egyik fő motivációja annak, hogy tavaly elutaztam Kolumbiába, és felkerestem Bogotában azokat a helyeket, ahol gyakran megfordult. Cartagénába is elutaztam, csak azért, hogy lássam a házát és azt a világot, amelyből alkotott. Ott jöttem rá arra, hogy aki hisz a mágikus realizmusban, azzal megtörténik minden, amit csak szeretne és úgy, ahogyan elképzeli.

Marquez-graffiti Kolumbiában

Ez a hölgy Marquez háza előtt árult friss gyümölcsöt

A Szerelem kolera idején című regény helyszínén

Egy hajszálon múlt, hogy majdnem találkoztam Marquez egyik testvérével Cartagenában. Szerettem volna elmondani neki, hogy mennyi reményt és hitet adott a Száz év magány az embereknek nálunk Magyarországon. A többi sorsfordító könyv között van Oscar Wilde minden sora, Szabó Magda Az ajtó című regénye, de Petőfi János Vitéze és Móra Kincskereső kisködmönje is. Rájöttem, hogy sokat segít a túlélésben, ha az ember mesehősökkel azonosul. Nekem eddig mindig bejött.

Péter egyik polca

És egy másik polc

Gyűjtöd a dedikálásokat? Melyik írókkal volt a legnagyobb élmény találkozni?

Amikor rádióztam, rengeteg íróinterjút készítettem. Büszke vagyok arra, hogy szinte mindegyik után egy kis történet került a könyvbe a dedikálás mellé. Emlékezetes dedikálást kaptam Konrád Györgytől az Elutazás és hazatérés című könyvbe. Mindketten Berettyóújfaluban születtünk és nőttünk föl, erről szólt a beszélgetés is és a dedikálás is. Emlékezetes még a Nobel-díjas perui íróval, Mario Vargas Llosával történt találkozás és beszélgetés is. Egy gesztenyefa alatt kérdeztem a nőtípusáról a Kongresszusi Központ parkjában. Hay János rajzolt is nekem a dedikálás mellé, büszkén őrzöm a beszélgetés emlékét, ahogyan Arthur Phillips a rendszerváltás utáni Budapestet bemutató (érthetetlen módon Prága című) könyve kapcsán készült találkozásét is. Vámos Miklóssal mindig óriási élmény találkozni és beszélgetni, teljesen mindegy, hogy milyen apropóból történik. A legfrissebb dedikálást Dragomán Györgytől kaptam, vele ezen a héten találkoztam Budaörsön, az alkotásról és a kenyérsütésről beszélgettünk, szeretettel, kenyérrel és szóval kívánta a dedikálás mellett, hogy legyen minden jó! Annyira igaza van.

Azt a Lanvin-könyvet majd egyszer kölcsönkérjük!

Péter a büszkeségeivel

Melyik könyvednek van a legszívszorítóbb története?

A Théâtre D’Amour című könyvet sajnos nem tudtam odaadni annak, akinek lángoló szerelemmel vásároltam. A történetet meg fogom írni egy városnovellákat felsorakoztató könyvben. Terveim szerint az egyik korábbi, Brüsszelről szóló írásom is szerepel majd benne, amely évekkel ezelőtt harmadik helyezett lett a Litera.hu Kafka pályázatán és elnyerte a közönségdíjat is. Havanna, Barcelona, New York, Berlin és Párizs ihlette történetek kapnak majd helyet benne. Igazi coolbookz darabnak szánom :)

Az említett könyv

Melyik halott íróval találkoznál legszívesebben, és hová beszélnéd meg vele a találkozót?

Puskinnal. Szeretném, ha megmutatná Szentpétervárt és aztán elvinném a Csatkai Búcsúba.

Ha elutazhatnál néhány hétre nyaralni bármelyik regény világába, hová mennél legszívesebben?

Ezt már többször megtettem. Az egyik Az Ezeregyéjszaka meséi volt, a másik pedig Szerelem a kolera idején című Marquez regény. Ez utóbbi könyv bejárható helyszíneit térképeztem föl Kolumbiában, Cartagenában. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a fák odvaiba ugyanúgy dugdosnak (vajon szerelmes?) leveleket, mint a regényben. Le is fotóztam, mert szerintem senki nem hiszi el nekem, ha nem tudom megmutatni.

Egy a faodvakba dugdosott szerelmes levelek közül

Kolumbia bizonyos részein pontosan azt érzi az ember, amit a Marquez regényekben is, mindent körülölelő jázminillatot és mágikus realizmust a hétköznapokban. Olyan könnyű hinni a csodákban és az emberek tisztaságában azután, ha az ember első kézből tapasztalja meg. Még ebben a hónapban elutazom egy nagy hátizsákos körútra Grúziába, Örményországba és Iránba, izgatottan várom a perzsa mesehősökkel való találkozásokat.

bottom of page