top of page

6 módszer, ha többet akarsz olvasni

​Kezdem azzal, hogy nem támogatom, ha egy hobbi kötelező programmá illetve napirendi ponttá válik az ember életében, a szívszerelem-tevékenységekben épp az a szép, hogy akkor végezzük őket, amikor szeretnénk, kikapcsolódásképpen. Viszont akadnak időszakok, amikor a hobbikhoz is kell egy kevés rugdosás (szebb szóval: motiváció), és az évek során kifejlesztettem néhány módszert arra, hogy hogyan tudom rávenni magam arra, hogy többet olvassak.

Könyves közösségi oldalak

Ez a belépő a több száz tagú várólistákhoz és a végtelen hosszú kívánságlistákhoz. Emlékszem, amikor régen céltalanul bóklásztam a sorok között a könyvtárban, és örültem, ha a nyári zárás előtt képes voltam a maximálisan kihozható könyvet összekaparni. Aztán a moly.hu-nak és a könyvesblogoknak köszönhetően kitárult a világ, és azóta több különböző listán vezetem a várólistámat. Tehát ha te is tanácstalan vagy időnként, mert nem tudod, mi legyen a következő olvasmányod, böngéssz a molyon, vagy regisztrálhatsz az angol nyelvű Goodreads-re is, ahol szintén megtalálod a magyar kiadásokat. Ez nemcsak azért hasznos, mert nagy eséllyel találsz magadnak egy rakat új olvasnivalót, hanem mert a korábbiakat is tudod dokumentálni, figyelemmel követheted, hogy melyik évben hány könyvet olvastál, és még barátokat is szerezhetsz (nekem lett jó néhány!).

Gondolj a várólistádra

Ha az első pont pipa, akkor könnyen előfordulhat, hogy a várólistád 423 és 894 közötti elemet tartalmaz. És az is, hogy nagyobb ütemben növekszik, mint ahogyan pusztítod a rajta levő könyveket. Ha elővennéd a telefonod, hogy lenyomj egy újabb Candy Crush pályát, jusson eszedbe, hogy mennyire szeretnéd már olvasni azt a bizonyos könyvet, idézd fel az olvasatlan otthoni könyvgyűjteményedet, vagy a könyvtárból kikölcsönzött hatalmas kupacot. Ez a kis vizualizációs terápia csodásan működik nálam! Ha szeretsz listázni, összeállíthatsz tematikus válogatásokat is (pl. könyvekről, amiket nyáron szeretnél elolvasni, könyvek a kedvenc városodról, stb.).

Ne halogasd a feladatokat

Nekem ágynyugalom kell az elmélyült olvasáshoz, amelyhez az is szükséges, hogy ne legyen tele a fejem nyomasztó gondolatokkal. Ha közben azon kell agyalnom, hogy aznap este még válaszolnom kell egy emailre, vagy össze kell pakolnom a másnapi cuccomat, akkor nem tudok rendesen koncentrálni, szóval szerintem jobb, ha az ilyen egy-két perces feladatokat letudom, és lelkiismeret-furdalás nélkül vethetem bele magam az aktuális regénybe.

Hagyd félbe, ha nem tetszik!

Ha valóban több száz (de akár több tíz) tagú a várólistád, ne fáraszd magad olyan könyvekkel, amelyek nem kompatibilisek az ízléseddel. Hány könyvvel szenvedtem már az évek során, csak azért, mert úgy éreztem, hogy ezt most kötelességem végigolvasni… hogy aztán a kétharmadánál úgy döntsek, hogy nem, mégsem. Egyrészt egy csomó időt kidobtam az ablakon (persze ezt biztos máshogy is fel lehet fogni), másrészt nehezebben is vesszük rá magunkat az olvasásra, ha egy olyan könyv vár minket este, amihez nem sok kedvünk van.

Könyvtár!

Triviális, de azért megemlítem. Nem mindenkinek roskadoznak otthon a polcai a könyvektől, ennek számtalan oka lehet. Néhány éve még én is alig vettem könyveket, sokkal szívesebben jártam könyvtárba, és el tudom képzelni, hogy ez valamikor újra így lesz. Ha otthon nincs olvasnivalód, iratkozz be a helyi könyvtárba, ahol akár pár hónapos újdonságokat is megtalálhatsz.

Vidd magaddal

Ez a módszer kakukktojás, mert nálam nem igazán működik, ugyanis nem szeretek zajban, tömegben, mindenféle zavaró tényezők közt olvasni, és a tíz percre előveszem a könyvem típusú megoldásoknak sem vagyok híve, szeretek inkább elmerülni a történetekben. Viszont biztos van olyan köztetek, aki sokat utazik, vagy előfordul, hogy várakoznia kell, ilyenkor mindig jól jön egy könyv. Egyébként, ha nagy ritkán mégis viszek magammal olvasnivalót, akkor többnyire a Kindle-ömet “cipelem” magammal, mert nagyjából fél deka az egész.

bottom of page