top of page

Tényleg olyan romantikus lenne Jane Austen-hősnőnek lenni?


Valamiért még mindig lányok milliói rajonganak Austen regényeiért, és nem győznek sóhajtozni amiatt, mennyivel jobb volt minden akkor, a 19. század közepén, Angliában. Komolyan? Szerintem kicsit újra kellene ezt gondolni! Tíz indokot szedtem most össze, miért nem lenne jobb Austen-regényben élni, de a sort lehet folytatni, azt hiszem, a végtelenségig!

A szüleid már tizennégy éves korodtól kezdve amiatt aggódnának, vajon el akar-e majd venni téged bárki, és kínosabbnál kínosabb jeleneteket szerveznének annak érdekében, hogy összehozzanak az Igazival.

A szorongás csak fokozódna 18 éves korod után, amikor a szüleid már lemondtak arról, hogy bárki is érdemesnek tart arra, hogy udvaroljon neked. Hogy ki a hibás, ha még mindig hajadon vagy? Naná, hogy te!

Bálok: lehet, hogy a filmadaptációkban fél óránként van egy, de valójában hónapok teltek el két táncos buli között, ráadásul gyakran vidékre kellett utazni miattuk (igen, hintóval, döcögős utakon és általában esőben).

Persze nem is álmodhattak arról a lányok, hogy azzal táncolnak, akivel szeretnének.

És most nem azért, de mik ezek a rémes besütött frizurák? Valószínűleg senkinek nem álltak jól!

Na jó, tegyük fel, hogy udvarolnak neked: ne feledd, nem véletlenül mondják úgy, hogy eladósorba kerültél! A szüleid első kérdése rögtön az lesz, mennyit keres a fiú, mert ha keveset, akkor nem adják áldásukat a házasságra.

Szóval jobban tetted, ha előbb annak néztél utána, kinek van sok pénze a közelben, és csak azután estél szerelembe!

Randizgatásról nem igazán hallottak ekkoriban: pár találkozás után már praktikus volt megbeszélni a menyegző részleteit.

Zuhanyzásról sem hallottak még a 19. században: és hiába készültek parfümök, a legtöbben eléggé szagosak voltak.

És mit tudsz csinálni, ha szingli maradtál? Mondjuk ezt:

Vagy ezt:

De arról nem is álmodozhatsz, hogy karriert fuss be: a patriarchátus sötét korszakáról beszélünk, amikor csak a férfiakon keresztül emelkedhetett felsőbb sorba egy lány. Itt Jane Austen nagyon is fehér hollónak számított! Bezzeg Liz Bennettnek összejött "minden": sikerült beleszeretnie egy gazdag fickóba! Bleee...

Szóval mi lenne, ha inkább örülnénk annak, hogy most élünk? Muszlinruhát pedig bármikor hordhat bárki (szombaton nyit a Jane Austen Festival Bath-ban)!

bottom of page