top of page

Utazni könyvekkel is lehet


Két nagy szerelmem van (jó, nem, sokkal több): az olvasás és az utazás. Imádom a különleges helyen játszódó történeteket, szeretem, ha a helyszín szerves részét képezi a regénynek, amit olvasok, ha érzem a vidék hangulatát, a város lüktetését, az ételek illatát, hallom az utca zaját.

 

ANGLIA

Kovács Eszter: Let’s Kifli

Egy magyar lány Londonba vándorlásának története, illetve sok története, hiszen a könyv lazán egymásba kapcsolódó novellák füzére. Eszter megmutatja Londont az olvasónak, nem azt a verziót, amit turistaként láthatunk, hanem amit az ott élő külföldiek ismernek.

 

IZLAND

Sjón: A macskaróka

Izland az egyik álomországom, remélem, hogy záros határidőn belül eljutok oda, addig meg maradnak a könyvek. A macskaróka egy rövid, lírai mű, amely visszarepít minket az 1880-as évek Izlandjára. Néha egyébként olyan hihetetlen számomra az az ország, mintha csak egy mesében létezne. Már csak azért is tök jó lenne ellátogatni oda, hogy felfogjam, hogy valódi az egész, meg persze hogy végigmásszak pár vulkánt, és megcsodáljam a hatalmas vízeséseket.

 

KÍNA

Emily Wu: Madártoll a szélben

Amikor ezt a könyvet olvastam, a disztópiák fénykorukat élték, és olvasás közben azt kívántam, bárcsak ez a történet is az lenne. Egyszerűen nem tudtam ép ésszel felfogni, hogy ez az egész valóban megtörtént. A szerző gyermekként átélte Mao Ce-Tung diktatúráját, és a kulturális forradalmat, és ebben a visszaemlékezésben a vele történt eseményeket írja meg. Szomorú és fájdalmas történet, de azt gondolom, érdemes elolvasni, ha szeretnénk többet megtudni erről az időszakról.

 

ETIÓPIA

Abraham Verghese: Könnyek kapuja

Egy féltégla, amellyel egyrészt elutazhatunk Afrikába, másrészt tanúi lehetünk egy család drámai és időnként tragikus történetének Etiópiában. Egyszerre családregény, egyszerre orvosregény, és közben kulturális gyorstalpaló is, így jobban megismerhetjük ezt a kelet-afrikai országot. Tipikus nyári szünetre való, elmélyedős könyv.

 

NORVÉGIA

Samuel Bjørk: Magányos utazó

Imádom a skandináv krimiket, főleg, ha kicsit bő lére eresztik őket. A Magányos utazó egy ütős nyomozós történet brutális gyilkosságokkal és szerethető szereplőkkel, a helyszín pedig Oslo. A könyvnek már megjelent egy folytatása is, szóval az utolsó oldal végén nem kell végleg elköszönnünk a nyomozópárosunktól.

 

AMERIKA, DÉL

Amanda Stevens: Örök kísértés

A legkedvencebb könyves helyszínem az amerikai Dél, azaz a a déli államok, pl. Louisiana, Georgia, Alabama, Mississippi vagy Dél-Karolina. Direkt keresem ezeket a könyveket, már jó sok regényt elolvastam, ami ezen a területen játszódik, viszont ez a sorozat (Sírkertek királynője) még hátravan. A főhősnő végre nem 17, hanem 27 éves, és látja a szellemeket, csak a szellemek ezt nem tudhatják meg. Paranormális és romantikus történet egyszerre, és Charleston, Dél-Karolina a helyszín.

bottom of page