top of page

Öt regény, ami régi házakról szól


Amikor eszembe jutott, hogy összeszedem azokat a regényeket, amelyeknek közük van valami régi házhoz, családi titkokhoz, meg az eltemetett múlthoz, nem gondoltam volna, hogy ennyi hasonló felépítésű könyvet fogok találni. Azonban annak ellenére, hogy egy kivételével mindegyik ráhúzható a “lány örököl házat vidéken”-témára, öt teljesen különböző történetet olvashatunk, amelyeket leginkább az extra helyszínek tesznek különlegessé.

Katherine Webb: Örökség

Két lánytestvér megörökli a nagyanyjuk házát a vidéki Angliában, és ahogy a lányok visszatérnek, és átnézik az örökségüket, felidézik a régi nyarakat, amely sok szépség mellett tragédiát is rejtett. Eközben megismerhetjük a nagymama történetét is, így a régi vadnyugatból is kapunk egy kis ízelítőt. Nagyon szerettem ezt a könyvet, mert mindkét cselekményszál fordulatos, és a helyszínek és a szereplők is igazán elevenek, könnyű elmerülni a regényben.

Katharina Hagena: Az almamag íze

Az alapsztori hasonlít az Örökségéhez: egy fiatal nő a nagymamája temetésére érkezik egy öreg házba, ahol mintha megállt volna az idő. A helyszín ezúttal egy német falu, Iris minden nyarat itt töltött gyerekkorában a testvérével, aki az egyik ilyen nyáron vesztette életét ezen a helyen. Rengeteg a családi titok, ami nem csupán az alma édes ízét, hanem a mag keserűségét is felidézi a lányban.

Sara Crowe: Campari reggelire

Sue, édesanyja halála után egy évre a nagynénjéhez költözik egy ütött-kopott kastélyba, Green Place-be. Itt nőtt fel az anyukája is, azóta pedig egy csomó random ember költözött a helyre, takarékossági okokból. Hogy a lány figyelmét eltereljék a bánatáról, írókört szerveznek a nénik, amelyen mindenki részt vesz a házból, Sue meg közben megpróbálja lerántani a leplet néhány régi családi titokról.

Audrey Niffenegger: A Highgate temető ikrei

Az időutazó felesége szerzője egy kísértettörténetet tárt elénk ebben a regényében, amely a londoni Highgate temetőben játszódik. Valentina és Julia ikrek, akik között különleges kapcsolat van, és beköltöznek a temető területén található házba, amelyet nagynénjük hagyott rájuk. Az egyik lány egyre közelebb kerül nagynénje szerelméhez, azonban ezt a halott nő kísértete nem hagyhatja annyiban. Borzongató, és egyedi hangulatú regény, ami után nekünk is kedvünk támad ellátogatni ebbe a híres temetőbe.

Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai

Emma, a londoni balerina átmenetileg Tasmániába költözik a világ másik felére, egy farmra, amit a nagymamájától örökölt (igen, már megint :D). Miközben az örökséget rendezgeti, feltárul előtte a múlt - és persze az olvasó előtt is, megtudhatjuk, hogy hogyan került a nagymamája ide a világ végére, és a személyében egy végtelenül erős és kitartó nőt ismerhetünk meg.

bottom of page