top of page

Hogyan bánjunk kedvenc könyvespolcunkkal?


Madarat tolláról, embert könyvespolcáról, ahogy a híres mondás is tartja. De milyen is egy esztétikus könyvespolc? Hogyan kell kezelni? Milyen testi és lelki igényei vannak, amelyekre oda kell figyelni? Összeszedtünk hét komoly és komolytalan tanácsot, mindenki épülésére, akinek a polcuk az egyik legjobb barátjuk!

1. A polc maga legyen a környezetébe beleillő. Borzalmasan néz ki, ha eltér a polcunk színvilága vagy esetleg mintája a szobáétól, ahol él; de gondoljunk is bele, milyen borzalmas lehet szegénynek idegennek éreznie magát.

2. A polc legyen mindig tiszta, leporolt. Jobb helyeken nincs is ideje a pornak megtámadni könyvespolcunkat, de ha mégis előfordul, tegyünk ellene.

3. Karbantartáshoz pedig javaslatok: 1. simogassuk, heti 2-5 alkalommal, a polc igényeinek megfelelően 2. szólítsuk a nevén néha 3. lássuk el megfelelő, hozzá méltó eledellel (például új olvasmányokkal).

4. A könyvek elrendezése legyen eklektikus vagy összetartó, a lényeg, hogy a zsúfoltságot kerüljük. Lelke van. Láttatok már kifutón olyan modelleket, akik húzókocsival és zsúfolásig megrakott szatyrokkal vonultak? Na ugye! És csak az érthetőség kedvéért, az eklektika nem ezt jelenti:

5. Átláthatóság, rendszerezettség jellemezze az elrendezést. Tudd, hova kell nyúlni: egy idő után illik annyira ismerni a polcod, hogy ez úgy menjen, hogy neki is a legjobb legyen.

6. Nem könyves tárgyak, például egy-egy bögre, emlék, vagy kisebb növény még elfér, de a tiltólistás dolgok nem kerülhetnek fel. (A teljesség igénye nélkül: zsebkendő, TANKÖNYV, kajamaradék, kisállat, kistestvér, légycsapó, cigaretta, ugrálókötél stb.)

7. Ha pedig a polcunk tökéletes és készen áll egy társra, akkor szerezzünk be mellé egy hozzá hasonlót, lehetőleg hagyjuk meg a polcunknak a választási lehetőséget, érzékenyek ilyen tekintetben.

bottom of page