top of page

5 dolog, amit egy könyvmoly sem szeret a nyárban


Én nem tartom magam egy panaszkodó, mindig elégedetlenkedő embernek, na de a kánikula ki tud borítani. Főleg, ha rátaláltam egy jó könyvre, és a különböző külső hatások nem engedik, hogy kedvemre elmerüljek benne. A strandon aztán nemrég kifakadtam, amikor negyven fokban képtelen voltam tovább az új Rosamund Hodge-könyvre koncentrálni, és kiderült, hogy a könyvmániás haverom szintén régóta hordozza magában elfojtva a nyárral kapcsolatos panaszait. Közös rinyálásunk esszenciája következik tehát, a sort lehet folytatni, akár itt kommentben, akár Facebookon!

1. Imádom a napsütést, tényleg, de a hófehér papír utálja. És hiába mászol arrébb, a fák alá, a Nap egy idő után újra megtalál, hogy megvakítson. A megoldás egy ilyen cucc lehetne, lehet, hogy be is szerzek egyet:

2. Olyan jó elképzelni reggel, hogy majd az egész napot a kertben, a fűben fekve töltöm a limonádémmal meg a könyvemmel, de a valóság sosem olyan romantikus, mint a Tumblr-képek: mert bárhová is telepedik le az ember, tuti, hogy egy méteres körzetben vagy egy pókcsalád, egy nagyobb szúnyogközösség, vagy egy egész hangyahadsereg székel. Akiknek küldetése, hogy könyvestül kiűzzenek a területről.

Ennél már csak az a rosszabb, ha az idill kedvéért egy fának dőlve szeretnél olvasgatni, mert ott még több apró lábakon mászkáló lény várja, hogy megkínozhasson.

3. A könyvem mindig koszos lesz, ha a szabadban olvasok: rácsöppen az izzadság, naptejes lesz a sarok, a gerincbe szorul a homok, nem is beszélve a (véletlenül?) elnyomott rovarokról, az esetleges madársz**ról és a lángosról lepottyant tejfölről.

4. Ha már a naptej szóba került: bármennyit is kensz magadra, tuti, hogy egy jó könyvvel a kezedben leégsz. „Csak még egy fejezet, aztán újrakenem magam”, na persze – és ez a negyedik fejezet után már nem olyan vicces, mert addigra vörös az orrod és lángol a tarkódon a bőr.

5. Elalszol. Ez talán az egyik legszörnyűbb, ami előfordulhat a szabadban. Volt már könyv alakú fehér folt a hasadon, miközben mindenhol máshol leégtél? Na, akkor tudod, miről beszélek...

bottom of page