top of page

Rory Gilmore még mindig igazi könyvmoly


A Szívek szállodája egy nagyon megosztó sorozat: mármint engem oszt meg, mert sosem tudom eldönteni, hogy imádjam vagy utáljam-e. Nagyon tetszik, hogy a főszereplő csaj ekkora booknerd, hogy mindenre van egy odaillő Shakespeare- vagy Proust-idézete, és persze, hogy érdekel az is, mi lesz vele, sikereket ér-e el íróként meg minden, na de ez a koffeintúladagolás-életérzés, ahogyan a napjaik zajlanak, ez nagyon idegesítő.

Ember ilyen tempóban először is nem beszél, főleg nem ennyit, és azt a szellemesség-mennyiséget, amennyit Rory és Lorelai egy epizód alatt elsütnek, hát azt még Oscar Wilde is megirigyelhetné (akitől szintén nem állt távol a modoros jófejeskedés, tegyük hozzá). A másik: ennyi koffeint tuti nem tud feldolgozni egy tizenöt éves szervezet. Többször elgondolkodtam azon, vajon nem a függőségekről szól-e az a sorozat: és hogy vajon mennyivel lenne más Rory és Lorelai élete (beleértve a szédítő beszélgetéseiket is), ha nem innának ennyit. Szóval sok. De aztán mégis hiányzik, ha nem látom, mi van velük, és akkor megnézek még egy részt. Szörnyű!

És amikor megláttam, hogy van egy Rory-nak új videója, amiben ráadásul Michelle Obamával beszélget könyvekről, persze, hogy kattintottam. És nagyon jól szórakoztam, mert azt láttam, hogy Rory nem változott semmit, azt leszámítva, hogy felnőtt (idén lesz 35 !). Ugyanúgy pörög, okoskodik, és a First Lady jóformán szóhoz sem jut mellette.

Amikor mégis, akkor elmondja, hogy a Let Girls Learn-program keretében épp egy afrikai körutazásra készül, hogy segítsen az ott élő lányoknak könyvekhez jutni és támogassa a továbbtanulásukat (a lányok 46%-a jár csak általános iskolába, középiskolába pedig csak 12%-uk, miközben a fiúk 81%-a tud írni és olvasni). Rory azért találkozik Michelle-el, hogy ajánljon neki pár olvasnivalót a repülőre: elhozza neki a Shakespeare-összest, pár Graham Greene-t, Zadie Smith-könyveket, a Sophie választását, néhány Jane Austent, a Moby Dicket, az Anna Kareninát és A Római Birodalom hanyatlásának és bukásának történetét.

És a kedvenc jelenetem: az, ahogyan Michelle Obama szabályosan menekül előle – teljesen megértem őt, de azzal együtt, hogy én is szívesen találkoznék pár percre Rory-val. Mielőtt bárki meglepne azzal, hogy meghívja hozzánk Rákospalotára: csak pár percről beszéltem!

Szóval itt a videó:

bottom of page