top of page

Shelfie-sorozat: Minya Viktória könyvespolca


A Párizsban élő, világhírű magyar parfümőrről nem sokan tudják, de épp a könyvek győzték meg arról, hogy kezdjen el az illatokkal foglalkozni: tíz évvel ezelőtt került kezébe egy enciklopédia, ami meghozta a kedvét ahhoz, hogy komolyan vegye gyerekkori szenvedélyét, és a biztos állását otthagyva elmenjen a mesébe illő dél-francia városba, Grasse-ba orrnak tanulni. Már az első saját parfümje, a Hedonist akkora siker lett, hogy Beverly Hillstől a Távol-Keletig felkeltette a parfümös szakma érdeklődését, és azóta már öt ikonikus illattal büszkélkedhet. Vallomás következik: én még magamon is imádom a Hedonist Iris nevű illatát (idézet Minya Viktória honlapjáról: "A feketeribizli friss eleganciája keveredik a kakaó puhaságával ebben a fenséges, érzéki luxust idéző illatban, amiben az világ egyik legelőkelőbb nyersanyaga, az írisz uralkodik." Na, hát ennyire jó az ízlésem!). Kicsit aggódtam is emiatt, mert soha az életben nem hordtam női parfümöt, de aztán Viktória megnyugtatott, hogy ez szerinte is uniszex, rengeteg férfi használja, ahogy a többi Hedonist-illatot is. Ezeket:

Amúgy nem csak a parfümjei miatt érdemes odafigyelni Viktóriára, hanem többek közt a kifinomult irodalmi ízlése miatt is: megtaláljátok őt a Goodreadsen is, de ha ez nem elég, akkor itt olvashatjátok, mi mindent mesélt nekünk a kedvenc könyveiről.

Melyik az a három könyv, ami megváltoztatta az életed?

Az egyik legfontosabb biztosan a Parfüm ’97 című enciklopédia lesz, amit lapozgatva a második oldalnál rájöttem, hogy én parfümőr szeretnék lenni. A másik talán az Apák könyve Vámostól, amit pár hónappal Franciaországba költözésem után olvastam, és szó szerint a fellegekben éreztem magam, annyira a könyv hatása alá kerültem. Valahogy segített "felülről" nézni a dolgokat, és teljesen a jelenre koncentrálni, ami akár az utánam következő generációkra is hatással lehet. Nagyon sok szakmai témájú vagy ismeretterjesztő könyvet olvastam az utóbbi években, és egy ajándékkönyv, A Rosie Projekt volt az első hosszú évek óta, ami nem kifejezetten "hasznos" olvasmány volt. Imádtam minden sorát, és azóta megint többet olvasok, valahogy visszaadta az olvasás örömét nekem!

Grasse: ennek a városnak a világhírű parfümiskolájába járt Viktória

Melyik könyvön bőgtél legtöbbet?

Tudatosan tavol tartom magam mostanában a szomorú témájú könyvektől, de A kis herceg mindig megríkat... Nemrég a legutóbbi filmváltozatát is megnéztem, életemben nem sírtam még filmen annyit. Valóban minden életkorban érdemes elolvasni, mert teljesen új mondanivalót fedezünk fel minden olvasásnál.

Melyik halott íróval találkoznál legszívesebben, és hová beszélnéd meg vele a találkozót?

Remelém ér, ha költőt nevezek meg inkább: Ady-val szeretnék találkozni, és a sokáig kedvenc versem helyszínén, A Gare de l'Est-en!

Ady Endre képeslapja 1909-ből

Ha elutazhatnál néhány hétre nyaralni bármelyik regény világába, hová mennél legszívesebben?

Természetesen Roxfortba!!!

bottom of page