top of page

6 biztos jel, hogy sznob vagy (akkor is, ha ezt nem vallanád be)


Korunk egyik jellegzetes betegsége a sznobizmus, és úgy érzem, erről nem beszélünk annyit, mint amekkora hangsúlyt fektetünk arra, hogy pálcát törjünk olyan népségek felett, akik nem igazán rajonganak az olvasásért. Pedig nézzünk csak be a szőnyeg alá...

A szó eredeti jelentése a „sine nobilitate”-ből ered, ami csupán annyit tesz: nemességgel nem rendelkező. Ez a megfogalmazás nem igazán hordozott semmi pejoratív konnotációt, viszont ha megnézzük, hogy a Magyar Kislexikon hogyan határozza meg a szót, rögtön eszünkbe fog jutni valaki, aki nem örülne, ha a sznob szóval illetnénk:

„Az előkelőket vagy a szellemi élet kiválóságait majmoló, hozzájuk dörgölőző személy.”

A Wikipédia pedig egy ilyen mondattal megtoldotta, a már amúgy is kellemetlen témát:

"Mai értelmezés szerint sznob az is, aki lelkendezik divatos, korszerű művek,

előadások, híressé vált valakik, valamik iránt,

abból a célból, hogy a jobb társaság tagjának higgyék, valójában azonban keveset,

vagy semmit nem ért meg a jelenségből."

Ó, mennyi, de mennyi ilyen ember van! És miért csinálják? Tudja a fene. Sajnos napjainkban a színházba járás, könyvfesztiválozás és hasonló szellemileg építő tevékenységek státuszszimbólummá váltak. Hányszor hall az ember olyat, hogy „Ó, persze, hogy láttam azt a darabot XY-nal, hát bérletem van” – majd az illető arrébb csattogott az egy lábujjas flipflop papucsával.

Na és mi a heyzet veled? Talán sosem vallanád be, de lehet, hogy téged is csábít, hogy okosabbnak, műveltebbnek tartsanak, mint amilyen vagy: íme a gyanús jellemzők...

 

6 biztos jel, hogy sznob olvasó vagy:

 

1. Elolvastad a Szürke ötven árnyalatát, végig (háromszor), de állítod, hogy csak azért, hogy véleményt tudj alkotni róla, ami pedig nem más, mint : „ennél borzalmasabb, igénytelenebb írást még életemben nem olvastam, egyszerűen nem értem miért olvassák az emberek.”

2. Nem olvastad a fent említett művet, de mindenkinek el kell mondanod, hogy TE, hát, hogy olvasnál OLYAT? Mindenki tudja rólad, hogy ilyen ponyvát, ilyen alja, ilyen söpredék semmit, te SOHA nem olvasnál. Nem vagy te állat.

3. Ha arról van szó, hogy ki a kedvenc íród, felsorolod mind a 10 idős, középosztálybeli, fehér bőrű heretoszexuális férfi író nevét, akinek az elmúlt években jelent meg depressziós kortárs regénye, majd hozzáteszel két olyan női szerzőt is (de csak mert PC vagy), aki Élet és irodalom-barát. Ezek után hozzáteszed, hogy amúgy nehéz kérdés, mert bár imádod a kortársakat, már régen olvastál, mert egyre kevesebb időt tudsz szakítani olvasásra.

4. A to be read listádon mindegyik könyv díjat nyert, és hamarosan megfilmesítik, a jogokat már megvették, de TE elolvasod, mielőtt mainstream lenne.

5. Mainstream, úristen az annyira gáz. Az a pórnép állatias igényeit elégíti ki. Te inkább csak a Harcosok klubját olvasod újra, az egy felsőbbrendűeknek szóló műalkotás.

6. Harry Potter? Nem érdekelt soha sem, nem azért mert varázslós, csak egyszerűen nem a te világod. Úgy vagy vele, hogy ha már olvasol, az legyen Fitzgerald (és tudjon róla lehetőleg mindenki).

bottom of page