top of page

Olvass a komfortzónádon kívül!


A komfortzóna szót meglehetősen elcsépeltnek érzem, de amíg nem találnak ki mást helyette, kénytelen leszek ezt használni. A határok feszegetése egy csomó új élményt hozhat az életedbe, nem beszélve arról, hogy magabiztosabbá, tapasztaltabbá és nem mellesleg boldogabbá tesznek is ezek az új tapasztalatok. De mi a helyzet az olvasással? Érdemes kikukucskálni a bevált szerzők, műfajok köréből, vagy maradjunk inkább a megszokott megoldásoknál, hiszen azokkal már úgyis olyan jól megvagyunk?

Senki ne sértődjön meg, komolyan, de nekem mindig olyan furcsa, amikor valaki, aki amúgy szeret olvasni, csak egyféle típusú könyvet vesz a kezébe. Ez olyan, mintha mindig a kedvenc ételedet ennéd, kisebb csavarokkal, de igazából előbb-utóbb biztos ráunnál. Én két hasonló regényt sem tudok elolvasni egymás után, mindig szükségem van a változatosságra. Ti hogy vagytok ezzel? Figyeltek arra, hogy váltogassátok a műfajokat, nemzetiségeket, történelmi korokat?

Ugyanúgy, ahogy az életben szerzett új tapasztalatok is hozzáadnak valamit a személyiségedhez, úgy a könyvek is hatással vannak a gondolkodásmódodra. Ha minden könyv, amit olvasol, ugyanarra a kaptafára épül, egy idő után lehet, hogy azt fogod észrevenni, hogy meguntad az olvasást. Mindenkinek van kedvenc felállása, kedvenc szerzői, és mindig jó ezekhez visszatérni, de a paletta rettentő színes, és ha tényleg szeretsz olvasni, akkor sok-sok izgalmas könyvet fogsz találni a megszokott műfajokon kívül is.

Természetesen nem garantált, hogy minden újat szeretni fogsz, de a negatív élmények is segítenek abban, hogy jobban megismerd önmagad. Amikor elhatározod, hogy ismeretlen területre merészkedsz, kezdd a szélén! Sosem olvastál még semmilyen fantasyt, de szereted a young adult könyveket? Akkor kezdj egy olyan példánnyal, amiben a kettő kategória kombinálódik! Állandóan csak Amerikában játszódó könyveket olvasol? Keress egy olyan, más országban játszódó regényt, amit amerikai szerző írt, biztosan nem fog bedobni a mély vízbe. Illetve ha eddig csak fikciókat vettél a kezedbe, érdemes lehet megpróbálkoznod egy non-fictionnel is, amely egy olyan témára épül, ami téged is foglalkoztat. Így folyamatosan tágulni fog a potenciális olvasmányok köre, illetve a te látóköröd is.

Az én legnagyobb mumusaim sokáig a magyar regények voltak. A magyar irodalom sokszor hatott már rám nyomasztóan, és sok évbe telt, mire megtaláltam azokat a szerzőket, akiktől bátran olvashatok. Most már kellemesen lubickolok ebben a kis öbölben, közben folyamatosan kacsingatok a tenger felé, ahol vár a többi élmény. Továbbra is félek a számomra még ismeretlen magyar szerzőktől, de a kellemes meglepetések folyamatosan sodornak kifelé a komfortzónából, illetve tágítják a látóteremet.

Komfortzóna lehet a saját sznobizmusunk illetve előítéleteink által behatárolt terület. Sosem lehetsz elég idős ahhoz, hogy gyerekkönyveket olvass, illetve nem attól lesz nagyszerű és igényes egy könyv, hogy legalább száz éves.

Azért akad néhány műfaj, amellyel egyáltalán nem szeretnék foglalkozni, a high fantasy például teljesen idegen tőlem, erotikus könyveket meg biztos nem fogok olvasni, ahhoz túl rövid az élet.

Mire NEM gondolok, amikor komfortzónán kívül olvasásra biztatlak?

Például olyan könyvek olvasására, amelyeket csak azért veszel kézbe, mert mindenki őket olvassa, és bár a te radarod ezerrel tiltakozik ellene, hagyod magad meggyőzni. Nálam az ilyen műveletek puffogással, csapkodással és duzzogással végződnek, nagyon-nagyon ritka, hogy betalál egy olyan könyv, amit a tömeg agyonhájpol, engem viszont a megjelenéstől kezdve taszít.

Meg olyan könyvekre, amik azokba a műfajokba sorolhatóak, amelyektől totálisan idegenkedsz. Ne kényszerítsd magad semmire, amihez nincs kedved, vagy amitől viszolyogsz. Ha nem bírod a rettegést, nem kell horrorral kínoznod magad, illetve ha utálod a csöpögős romantikát, jobb, ha távol tartod magadat Danielle Steeltől.

Egyébként azt gondolom, hogy ha valaki olvas, az már önmagában is szuper dolog. Nem akarom megmondani senkinek, hogy ezt hogyan tegye, inkább csak egy kis bátorítást szeretnék adni azoknak, akik ugyan érzik, hogy jó lenne valami mást is kézbe venni, de valamiért nem mernek nyitni. Az olvasás az egyik legjobb kikapcsolódás, szóval az a legfontosabb, hogy jól érezd magad közben. És ne felejtsd el: egy könyvet bármikor félbe lehet hagyni, ha nem tetszik!

bottom of page