top of page

TOP 10: A világ legklasszabb könyvtárai


Bárhová is utazom, imádom felfedezni a helyi könyvtárat: és nem csak akkor, ha építészetileg érdekes, vagy ha nagyon különleges az enteriőrje, hanem akkor is, ha egy teljesen átlagos helyről van szó. Van egy olyan meghittsége ezeknek a helyeknek, amelyek még a rengeteg turistát vonzó templomokénál is intimebb: először is általában csend van, aztán szó szerint körülvesz ugye a kultúra meg a történelem, vannak jó kis zugok, ahol lehet merengeni, olvasgatni, elveszni a gondolatokban vagy a látványban, ki mitől töltődik fel jobban. Tíz olyan könyves szentélyt gyűjtöttünk össze, amit nagyon érdemes felkeresni: oké, lehet, hogy nem sokan jutunk el Tajvanra vagy a Yale könyvtárába, de azért mi könyvmolyok, az álmdozásban sem vagyunk rosszak…

10. Francia Nemzeti Könyvtár, Párizs, Franciaország

A közel hétszáz éves könyvtárban több mint 31 millió dokumentumot őriznek_ még V. Károly alapította, a Louvre egyik szárnyában, 1368-ban. Itt található a világ legrégebbi könyve, az i. r. 2000 körül keletkezett, hieratikus egyiptomi kézírással írt Prisse-papirusz is.

9. Delft University of Technology Library, Delft, Hollandia

Ökobarát, fűvel borított tetőn lehet olvasgatni odakinn, benn pedig árad be a fény a tölcsér alakú tetőn keresztül. Nem csak környezettudatos, de nagyon jól is néz ki!

8. Jay Walker Magánkönyvtára, Ridgefield, Connecticut, USA

A Priceline.com alapítója és a TEDMED kurátora elképesztő gyűjteményt halmozott fel a connecticuti otthnában: több mint 50 ezer könyvet halmozott fel a labirintusszerű, kacskaringós folyosókon kialakított otthonában, amelyet a Wired magazon a világ legbámulatosabb könyvtárának nevezett. Rubinveretes könyvritkaságok, egy szputnyik és egy James Bond-filmból származó csillár is a különlegességek közé tartoznak.

7. Beitou Library, Tajpej, Tajvan

A Kínai Köztársaság egyik legcsodásabb épülete ez a modern és ökobarát könyvtár, amihez egy kert is tartozik: csodás, hogy a nagy ablakokon keresztül így robban be a természet ereje!

6. Handelingenkamer, Hága, Hollandia

A holland parlament könyvtára még az elektromos energia feltalálása előtt épült, ami azt jelenti, hogy egy hatalmas üvegplafon és több hangulatos gázlámpa biztosítja a világítást.

5. Beinecke Rare Book Library, Yale University, New Haven, USA

Kívülről az ablaktalan, otromba épület nem nyújt túl vonzó látványt, de belül lenyűgöző a Yale könyvtára a gyönyörű márvány falaival és a monumentális polcokkal. Ez a világ legnagyobb éülete, ahol kifejezetten ritkaságokat és kéziratokat őriznek: itt található egy eredeti Gutenberg Biblia-másolat is, több egyiptomi papirusz és rengeteg középkori levél, irat.

4. Klementinum Könyvtár, Prága, Csehország

A cseh könyvtár a Klementinum épületegyüttes része, aminek első eleme egy 11. századi kápolna. A tudomány és kultúra egyik legfontosabb központja, ahol nem csak a világ legfontosabb irodalmi alkotásai találhatóak, hanem középkori földgömbök, csillagászati órák és Mozart több személyes tárgya is.

3. Hearst-kastély, San Simeon, Kalifornia, USA

A sajtómágnás William Randolph Hearst kaliforniai kastélyában két könyvtár is található, de az igazán különleges a gótikus gyűjtemény ahol közel négyezer könyv található, köztük a Halottak könyve egyik példánya i. e. 600 körülről, egy 1561-es Chaucer-kötet, plusz több dokumentum és könyv Medici Katilin és Marie Antoinette gyűjteményeiből. Mondjuk a leglenyűgözőbb mégis csak a gótikus berendezés.

2. Trinity College, Old Library, Dublin, Írország

A legendás egyetem könyvtára lélegzetelállító, és nem csak a sötét, kísérteties folyosók miatt, hanem a gyűjtemény miatt is. Itt őrzik a világ legrégebbi, fennmaradt hárfáját, a Kellsi Könyvet, ami egy i. sz. 800-ból származó kelta kódex, és középkori ír különlegességet.

1. The Royal Portuguese Reading Room, Rio de Janeiro, Brazília

Ebben a tizenkilencedik századi, gótikus stílusban megálmodott brazíliai álomkönyvtárban őrzik a világ legtöbb portugál nyelvű könyvét. Rafael da Silva e Castro tervező egy valóságos katedrálist álmodott meg Rio szívében, ami Portugália fénykorát idézi a patinás szobraival, térképeivel és domborműveivel.

bottom of page