top of page

Shelfie-interjú: Rácz-Stefán Tibor könyvespolca


A 28 éves srácra 2012-ben figyelt fel az ország, amikor a II. Aranymosás Irodalmi pályázaton nyert, és két évre rá meg is jelent az első regénye, a Fogadj el!, ami mára már a második kiadást is megérte. Ebben és a második, Túl szép című könyvében is nagyon komoly és aktuális témákkal foglalkozik: a zaklatással, a kiközösítéssel, az öngyilkossággal, a melegség itthoni megítélésével, miközben képes olyan kellemes, élvezettel olvasható nyelvet alkotni, hogy minden sorát csak úgy issza az ember. Az írás és az olvasás mellett imádja a sorozatokat is: a kedvenceiről szólt a nagyon népszerű Media Addict nevű blogja, amit már felváltott a Sorok Között könyves blog, de érdemes figyelni a szerzői oldalát is: itt megtaláljátok egy csomó bejegyzését, ajánlóját, az interjúit és a novelláit is. A CoolBookznak többek közt arról mesélt, miért nincs kedvenc fiú regényhőse és hogy miért nem élne Narniában.

A három kedvenc regényem:

Nehéz megnevezni all-time kedvenceket, pláne ha valaki olyan sok könyvet olvas, mint én. Éppen ezért egy dologban biztos vagyok: ha ugyanerre a kérdésre tíz perccel később válaszolnék, elképzelhető, hogy más regényeket sorolnék fel.

Róbert Katalin – Szívből, színből, igazán: Imádtam a szereplőket, a szerelmi háromszöget, és a gonoszkás főhős, Patrik is nagyon közel került a szívemhez. Még mindig a legjobb LMBT könyvnek tartom, amit valaha olvastam.

J.K. Rowling – Harry Potter-összes: Feledhetetlen élmény volt gyerekként megismerni Harry Potter világát, és éveken át várni, izgulni, hogy vajon mi lesz a történet vége. Rowling fantáziavilága egészen elképesztő, a kötetek pedig letehetetlenek.

Kiera Cass – Párválasztó: Szerelmes vagyok ebbe a sorozatba. Disztópia, hercegnők, társadalmi különbségek, egy nagyon jól felépített világ jellemzi Cass művét, emellett imádnivaló karakterek, édes stílus és finom humor teszi még tökéletesebbé az összképet.

A kedvenc fiú és lány hősöm:

Fiú hőst nem igazán tudnék kiemelni, hiszen napjaink regényei egyértelműen az erős női karaktereket mutatják be érzékletesen. Persze, sok fiú szereplőt szeretek, de nem mondanám rájuk, hogy „te vagy a kedvencem”, talán még Harry Potterre sem, így nem is tudok kiemelni senkit. Lányokból rengeteg a választék, így a legújabb kedvencem említem. Ő Mare Barrow a Vörös Királynőből. Egészen elképesztő, imádom minden egyes mozdulatát. Érzelmes, de nem érzelgős, erős és kérlelhetetlen, nem rest meghozni azokat a nehéz döntéseket, amelyekről tudja, hogy később lelkifurdalása lesz. Mare minden, csak nem tökéletes, de lássuk be, a hősök pont attól szerethetőek, ha tökéletlenek.

A kedvenc filmem, ami könyv alapján készült:

A Csillagainkban a hiba. Úgy tudnék örülni, ha minden könyvet ennyire gondos kezekkel, és ennyire ideális színészekkel álmodnának a vászonra. Könyvben is nagyon megríkatott a történet, de filmben is legalább annyit szerettem.

Hány könyvespolcod van, és mi mindent tárolsz rajtuk esetleg könyveken kívül?

Jelenleg 10 polc tárolja kitartóan a könyveimet, de már mindegyik tele van, úgyhogy az új drágaságoknak valami új helyet kell keresnem. A polcaimon csak könyvek vannak, nem tennék rájuk mást, nehogy kitakarják az adott könyv gerincét.

Szereted-e, ha turkálnak a polcodon, és mennyire adsz szívesen kölcsön könyvet?

Felőlem bárki turkálhat a polcon, csak arra figyeljen oda, hogy ugyanoda tegye vissza a könyvet, ahonnan elvette. Ügyelek arra, hogy ne legyen túl sok világos/színes/fekete gerincű könyv egymás mellett, ezért tartom fontosnak, hogy a könyv, amit leemelt, ugyanoda kerüljön vissza. A barátaimnak, családtagjaimnak szívesen adok kölcsön könyvet. Ez talán arra vezethető vissza, hogy gyerekkoromban nem volt pénzünk, hogy könyveket vegyünk, maximum karácsonyra csúszott be valamilyen leárazott, kevésbé érdekes mű, ajándék gyanánt. A városi könyvtárban nőttem fel, sokáig nem tudtam, milyen jó érzés könyvet birtokolni, azzal viszont tisztában voltam, mennyire rossz, ha nem tudom elolvasni, amit szeretnék, vagy hónapokat kell rá várni. Éppen ezért, ha egy barátomat, családtagomat kisegíthetem azzal, hogy kölcsönadom neki, amit szeretne, akkor megteszem. Persze ha a könyvemet sérülten, megrongálva hozza vissza, és nem vesz helyette a boltban egy vadiújat, akkor a házi könyvtáram is bezárja a kapuit.

Ó, erről jut eszembe, hogy anno a Szent Johanna Gimi első részeit egy barátom adta nekem mindig kölcsön, miután frissen megjelent. Csak úgy nyúltam hozzá, hogy előtte mindkét kezemre zacskót húztam, nehogy megrongáljam a tulajdonát :)

Ha bármelyik regény világába elutazhatnál nyaralni, melyik könyvet választanád?

Ez nehéz kérdés, mert érzésem szerint egy csomó világban nem érezném jól magam. Szép a természet, de hosszútávon nem tudnék mit csinálni Narnia kietlen vidékein. Úgyhogy szívem szerint ellátogatnék az Abszol-útra vagy a Roxfortba, de Az éhezők viadala fővárosát is szívesen megnézném.

bottom of page