top of page

5 könyv, amiből nem is tudtad, hogy készült film


Oké, ha mégis tudtad, akkor még nálunk is nagyon könyvgeek vagy, ugyanis számunkra ezek a filmelőzetesek mind nagy meglepetést okoztak: és amíg várjuk, hogy mozikba kerüljön az új Rowling-film, a Legendás állatok és megfigyelésük, addig meg is nézzük őket sorban. Kommentben dobjatok véleményt, ha bármelyiket láttátok volna ezek közül!

Mielőtt elalszom

Öt évvel ezelőtt jelent meg az Athenaeumnál S. J. Watson letehetetlen thrillere, ami egy amnéziás nőről szól, aki próbálja rekonstruálni a múltját. A sztori kicsit hátborzongató: a nő minden reggel idegen ágyban ébred fel, egy idegen férfi mellett. Belenéz a tükörbe, és ettől még jobban megdöbben: egy középkorú nő arca néz vissza rá. A mellőle felkelő férfi minden reggel elmagyarázza neki, hogy ő Ben, a férje, hogy Christine negyvenkét éves, és két évtizeddel ezelőtt egy szörnyű balesetben szerzett fejsérülése miatt képtelen megjegyezni az új emlékeket. A nő úgy érzi, hogy minden gyanús körülötte, és nyomozásba kezd: aztán szép lassan kiderül, hogy a megérzése helyes volt, a környezetésben tényleg semmi sem az, mint aminek tűnik. A regényből Amnézia címmel készült film 2014-ben Nicole Kidman és Colin Firth főszereplésével.

Sötét helyek

A Holtodiglant mindenki látta, és vagy imádta, vagy gyűlölte (mindenesetre megnézte mindenki, akit érdekelt Ben Affleck pár másodpercre megvillanó micsodája) – de azt kevesen tudják, hogy Gillian Flynn-nek egy másik regényéből is készült adaptáció, aminek a sztorija legalább olyan izgalmas, mint a világsikert hozó remekműjé. A történet: Libby hét éves volt, amikor meggyilkolták az anyukáját és a két nővérét. A nyomozások után a kislány bátyját ítélik el, akit le is csuknak. Huszonöt év elteltével Libby elbizonytalanodik: egyre több olyan emléke kerül felszínre, amelyeket ha összerak, azt bizonyítják, hogy a bátyja ártatlan. A főbb szerepekben csupa nagy név: Charlize Theron, Nicholas Hoult, Chloe Grace Moretz és Christina Hendricks.

Bovaryné

A középiskolából biztos te is emlékszel Flaubert korszakalkotó klasszikusára: de azt vajon hallottad, hogy a Jane Eyre-ként és Alice-ként is csodás Mia Wasikowska (!), a Downton Abbey-s Laura Carmichael (!!) és a mindenben zseniális Ezra Miller (!!!) főszereplésével két éve kijött egy filmadaptáció? Már a zenéje és a festői képek is libabőrt okoznak, a trailer alapán úgy tűnik, hogy a kis laptopom lángokba fog borulni, ha elkezdem rajta nézni a teljes filmet. A sztori, ha valaki elfelejtette volna: a 19. századi vidéki Franciaországban járunk, ahol a fiatal, örökké kamasz lelkű Emma kétségbeesetten vágyik egy regényes, romantikus életre. Férjhez megy, hogy meneküljön az unalmas szülőhelyről, de a egyszerű kisvárosi orvos mellett még sivárabbnak érzi a mindennapjait. Kalandokba menekül, de a szeretői sem értik, mire vágyik igazán – a kispolgári élet, a szürke környezet pedig végül kiveti magából.

Üvöltő szelek

Oké, ha a laptopom mégsem gyullad ki a Bovarynétól, akkor teszek egy próbát egy másik romantikus kosztümös filmmel is, ami minden idők egyik legfelforgatóbb regényéből készült. Az Üvöltő szelek (ami mindenkinek kötelező olvasmány!) olyan botrányos volt korban, hogy a 29 éves Emily Brontë is csak álnéven merte megjelentetni. Az űzött, nyughatatlan Catherine-t, aki vadul és kegyetlenül rajong fogadott testvéréért, Heathcliffért, nem más alakítja, mint a Skinsből és az Útvesztőből ismert, démoni tekintetű Kaya Scodelario, Heathcliffet pedig egy egykori rab, James Howson, akinek ez az első és egyetlen filmje. A színész mentálisan sérült, korábban erőszakos cselekedetei miatt ült rács mögött és művészetterápival igyekszik megtalálni a lelki békéjét – ehhez nem is találhatott volna jobb lehetőséget ennél a szerepnél!

Hamlet

Érthetetlen, hogy ez a különleges, 2000-ban készült modern feldolgozás hogyhogy nem lett kultfilm: Shakespeare drámáját a mai New Yorkba helyezték, ahol Laertes úgy lesz a Denmark Corporation ügyvezető igazgatója, hogy megöli a testvérét, aki Hamlet apja. És minden név A-listás a stábból: Hamletet Ethan Hawke alakítja (aki a modern korba idézett Szép reményekben is meggyőző volt), Opheliát Julia Stiles játssza (ő is nagyon jó a modern adaptációkban: ugye mindenki látta az Othello-feldolgozást, az O-t?), aztán itt van még Kyle MacLachlan (Twin Peaks), Bill Murray (Idétlen időkig), Steve Zahn (Mielőtt meghaltam) és Sam Shepard (A sólyom végveszélyben) is. Ha bírod az avoni bárdot és a 90-es évek thrillereinek stílusát, akkor azonnal keress rá a filmre!

bottom of page