top of page

Shelfie-sorozat: interjú önmagammal!


Folytatjuk a shelfie-sorozatunk különleges epizódjait, amelyekben a saját polcainkat mutatjuk be. Kormos Kevin önmarcangoló interjúja következik!

"Ahogy azt már korábban is említettem: embert polcáról. De tényleg. Ma arra gondoltam, elkészíteném magammal a shelfie interjút. Izgatottan várom a kérdéseket.

A három kedvenc regényem:

Sylvia Plath: Az üvegbura – Nem is tudom, mióta kedvenc, de évek óta az biztos. Nem egy könnyed nyári olvasmány, ami mondjuk nem is lenne értékképző tényező. A könyv maga zseniális, egy fiatal lányról szól, akinek látszólag mindene megvan, mégis boldogtalan, többször kísérel meg öngyilkosságot is. Amellett, hogy klasszikus és kötelező feminista olvasmány, a történetvezetés is nagyon intenzív. A könyv úgy szemlélteti a depressziót, hogy az olvasót részesíti benne, beszorítja az üvegbura alá kicsit. Sokan úgy ítélik meg egy könyv milyenségét, hogy elérte-e a célját az író, átadta-e az üzenetet. Plath megtette, ezt biztosan tudom. Az önreflexív cselekmény és narráció együttese teszi igazán autentikussá a művet.

Szabó Magda: Az ajtó – Gyerekkorom meghatározó könyvélménye az Abigél volt, amit fejből tudok azóta. Tavaly úgy döntöttem, hogy megpróbálok más könyvet is olvasni Szabó Magdától, és ez rögtön kedvencemmé vált. A történet egy Budapestre költöző író házaspárról és a fogadott házvezetőnő kapcsolatáról szól röviden. Tényleg röviden, mert ilyen finom lélekábrázolással és gondossággal megírt, őszinte, már-már vallomásos hangvételű könyvet nem látott még a világ. Egyszerre nevettet meg és facsarja ki az ember lelkét.

Rowlingtól bármi. Az álnéven írt krimijeitől kezdve, a Harry Potteren keresztül az Átmeneti üresedésig tényleg bármi. Ez utóbbi regénye szerintem nem kisebb, mint egy Anna Karenina. Realista, naprakész, igazságos. Rowling mindig hangoztatja, hogy a halandóság és erkölcs a két fő motívuma az írásban. Az évszázad írója.

Kedvenc fiú és lány hősöm:

Lány: Szeredás Emerenc Az ajtóból. Tessék elolvasni már! Na! Humoros, keserű, talpraesett, egyenes, igazságos.

Fiú: Dumbledore. Bölcs, vicces, mélyérzésű, rejtélyes, és egy végtelenül jó ember.

Állat: Bandi, az Állatfarmból. Azokat az embereket reprezentálja, akiket életük végéig csak ölelni kéne és szeretgetni.

Azért nehéz számomra ez, mert a jól kidolgozott karakterek, mind szenzációsak. Rowling regényeibe írt utolsó hajléktalanok is borzasztóan megindítóak tudnak lenni.

Kedvenc filmem, ami könyv alapján készült:

Holtodiglan. A könyv IS egy fantasztikusan mély és csavaros, és részletes, mégis pörgős darab, de a film IS tökéletesen visszaad mindent, amit Gillian Flynn megírt. A színészválogatás pedig egyszerűen pazar.

Hány könyvespolcod van, és mi mindent tárolsz rajtuk esetleg könyveken kívül?

Jelenleg három. Van egy otthon, amin a könyveim 90 százaléka van. Van egy fali polc itt Pesten és van egy szekrény is. Nyilván nem tudtam az összes létező könyvemet felhozni Szolnokról, de majd egyszer. A polcokon fotókat, relikviákat és gyertyákat is tartok könyvek mellett.

Szereted-e, ha turkálnak a polcodon, és mennyire adsz szívesen kölcsön könyvet?

Ha valaki igazi könyvmoly turkál a polcomon, és közben olvasmányélményeinkről beszélünk, az egy tökéletes elfoglaltság. Nem olvasó emberek csodálkozása, olykor lenézése tud kiakasztó lenni. (Vagy mikor észre sem veszik szerencsétlen polcomat...) Sokat enyhültem kölcsönadás terén, de késő, már senki nem kér kölcsön tőlem. Nem egy ember mondta, hogy inkább ne adjak, mert nagyon félnek, hogy meggyűrik vagy ilyesmi.

Ha bármelyik regény világába elutazhatnál nyaralni, melyik könyvet választanád?

Az árnyvillág és Roxfort is borzasztó érdekes lenne, de valahogy úgy érzem, a valóságot megélni, és ezzel együtt nyitottnak lenni, nem félni a fantázia használatától, a lehető legjobb dolog. Tehát maradnék Zuglóban! :)"

bottom of page